Året som gick

Så var det åter igen ett nytt år. Så det är dags att summera det år som gått. Att summera det gågna deceniumet är jag helt fel person att göra eftersom det inte var så värst länge sedan som jag återvände till Legot efter en lång tid i mörkret. 

2009 var året då LEGO-piraterna regerade de sju haven. Tragiskt nog så blev inte piraterna särskillt långlivade. redan efter det första året så meddelade LEGO att temat inte skulle få någon fortsättning. LEGO hävdade bestämt att det aldrig var tänkt att temat skulle finnas mer än ett år. Men det hindrade förstås inte spekulationerna om att man beredde väg för en Pirates of the Caribbean licens 2011. Men först skulle det visa sig att pirates skulle göra storstilad final under 2010 med 10210 Imperial Flagship.

Det var även året då vi fick Power Miners. Ett tema som till en början delade Communityt i två läger. De som älskade serien och de som hatade den. Själv är jag rätt förtjust i de små söta stenmonstren men resten av temat med det skrikiga färgschemat i lime och orange tilltalar mig inte nämnvärt. Men barnen tycks älska serien. Den har sålt över förväntan och blev utsedd till årets leksak 2009 av Svenska leksakshandlarna. Så vi lär sannorlikt få dras med dem i mer än ett år till.

På rymdsidan så såg vi en helt ny riktning. Mars Mission som äntligen började arta sig skrotades till förmån för rymdpolisernas tredje installation. Ett tema som till min stora glädje innebar moderna vindrutor i en klassisk färg: ”trans-blue”. Men rymdtemat har fortsatta xenofobiska inslag. Samtliga utomjordingar är skurkar och samtliga skurkar är utomjordingar. Ett rejäl vi-mot-dem tänk med andra ord. Fast kanske inte lika extremt som Mars Mission med den ytterst märkliga tortyrkammaren/experimentlaboratoriet i settet 7690 MB-01 Eagle Command Base.

LEGO Star Wars 10-års jubileum har firats med en uppsjö av jubileumsutgåvor av både set och figurer. Både Darth Vader och en Storm Trooper har kommit i kromade varianter. Det 500 kronors set som utsågs till att representera Star Wars för att fira dess 10 år visade sig vara 8017 Darth Vader’s TIE Fighter. Förutom jubileumet så har vi förstås sett den första LEGO tauntaunen samt att Ewokerna dykt upp för första gången på ett bra tag.

2009 var året då LEGO City bjöd på mer civila set. Det var inte bara brandmän, poliser och doktorer. Där fanns faktiskt även något för dessa yrkeskategorier att rädda! Vi fick farmare med kor. Vi fick en cykelbutik och pizzeria. Javisst vi fick den senaste upplagan av byggare och arbetsfordon. Men ändå…

Det bjöd även på tristare besked som att långköraren Bionicle läggs ner och kommer att ersättas av något som går under namnet Hero Factory.  ett rykte som florerat den senaste tiden är att Hero Factory på något sätt kommer att inledas märkta med Bionicle. En Bionicle spin-off med andra ord. Men jag misstänker att man blandar ihop Hero Factory med Bionicle Stars. Den best-off serie som är tänkt att avrunda temat under 2010. 

Det har kort sagt varit ett händelserikt år och jag har säkerligen glömt en hel del händelser. Egentligen borde man skriva ner alla viktiga händelser på ett papper att spara tills det blir dags att skriva en sån här sammanfattning. Men jag är varken så smart eller strukturerad så det lär inte bli av. 😉 Jag hade även tänkt publicera ett par Best-of mocs för 2009 men jag insåg att det är så många att gå igenom att det skulla ta mig flera veckor att gå igenom alla och välja ut de bästa.

Till sist så tänkte jag avsluta med ett par ”årets…”.

Årets bästa var även ett av årets första. 10193 Medieval Market Village är ett set som vi framtiden kommer att minnas som en av de stora klassikerna. För närvarande så toppar det min ”Vill ha” lista. Det enda set som kommer i närheten är 10185 Green Grocer.

Årets ”kunde ha funkat bättre” måste nog vara Tiny Turbos/Racers Foldable Tracks setten. En bana som man kan vika ihop till en liten låda att förvara settet i låter som en riktigt intressant ide. Synd bara att den funkade betydligt sämre i praktiken än de verkade i teorin. Inte heller blev det bättre av att bilarna mest kändes som trötta upprepningar från tidigare releaser. Vi får väl se om nästa års luftpumps-gimmick funkar bättre.

Årets intressantaste ide Är utan tvekan LEGO’s nya linje med brädspel. Vi i Sverige får vänta tills i augusti på de tio första spelen. Medans det tycks som att de regioner som redan lanserat spelen kommer att få en handfull nya i vår. Förövrigt har jag spelat 3841 Minotaurus under jul och nyår och en recension utlovas under veckan.

Årets inköp är 10182 Café Corner. En modern klassiker som numera är utgånget ur sortimentet. Jag kan säga att jag är väldigt glad att jag han investera i ett exemplar innan dess. Ett måste för alla LEGO City fans.

Årets Besvikelse är ett tema som väl egentligen räknas till 2010: Ben 10. Det var många som såg fram emot detta tema när nyheten lanserades. Temat verkade ha en hel del potential att bli någor riktigt intressant. Sen så dök bilderna upp… Och plötsligt var *ingen* intresserad längre. Många likställer temat med überfiaskot Galidor. För den oinsatte kan sägas att det är ungefär som att gämföra en film med Plan 9 From Outer Space. Jag tycker personligen inte att temat är riktigt så uselt. Men 14 bitar för 150 spänn känns som lurendrejeri. Det är ju ändå meningen att det skall vara LEGO. Men jag tippar på att den kommer att sälja hyffsat till barn som följer serien på Cartoon Network. Men det känns som att deras föräldrar kanske hellre borde lägga pengarna på de riktiga actionfigurerna istället.

Årets överraskning: 10210 Imperial Flasgship. Pirates fansen hinner knappt bli besvikna för att temat inte får någon fortsättning nästa år när LEGO släppte bomben. 6285 Black Seas Barracuda brukar omnämnas som det mest klassiska pirates skeppet någonsin. Det enda som kan hålla den kvar på tronen nu är förmodligen nostalgi-faktorn.

Årets mediaexponering är utan konkurrens James Mays projekt att bygga ett LEGO-hus på riktigt som han sedan bodde ett par dagar i. Tyvärr revs huset när LEGOLAND Windsor i sista stund backade ur att ”adoptera” huset och ingen annan som ville ta sig an huset hittades.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s