8075 Neptune Carrier

8075 Neptune Carrier är det största och dyraste av setten från första omgången av temat Atlantis. Dock verkar det som att nästa release kommer att innehålla två ännu större set.

Detta är alltså dykexpeditionens moderskepp, eller vad man skall kalla det. Förutom själva ”carriern” (Vad heter det på svenska?) så innehåller settet även en liten scouting u-båt samt en  bil att utforska havsbotten med. 

U-båten är förståeligt nog i betydligt mindre skala än vad den är i filmen.

Settet är lite dyrt per bit räknat. Med 476 bitar för 699 Kr så blir det drygt 1,46 kronor per bit. Men då innehåller settet fyra minifigs och ett flertal lite ovanligare bitar. Vilket gärna tenderar att dra upp priset lite

 

Låda och innehåll

boxfront.jpg
boxback.jpg

Som vanligt börjar vi med den obligatoriska titten på lådan. Framsidan visar en actionbild på settet samt vilken av nycklarna som följer med. Baksidan visar settets olika features.

 

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi två instruktionsböcker, en DSS (Dreaded Sticker Sheet), fyra numrerade påsar med bitar samt tre större lösa bitar.

instructions.jpg

Instruktionerna är av sedvanligt hög kvalitet och är lätta att följa. Varje steg har en plocklista som med de bitar som skall användas.

Första boken bygger de de små fordonen, djävulsrockan samt början på ubåten medans den andra boken bygger färdigt ubåten.

intresting_1.jpg
intresting_2.jpg
intresting_3.jpg

Som sagt så innehåller settet ett flertal intressanta bitar:

Jag räknar till 5 olika typer av bitar, 9 bitar totalt, som än så länge är exklusiva för just detta set. Vilket jag tror är rekord för något set jag köpt sedan jag började om med LEGO 2007. Dock skall nämnas att det inte rör sig om direkt nya bitar utan snarare nya färger på bitar. Sen finns det ju ett antal bitar som bara förekommit i en handful set tidigare.

manta_key.jpg

Ja, just det ja, settet innehåller även den en nyckel. I detta fall den gröna manta/djävulsrocka nyckeln. Det är samma nyckel som följer med den betydligt billigare 8059 Seabed Scavenger.

Minifigs

nogear_divers_front.jpg
nogear_divers_back.jpg

Settet kommer, som sagt, med tre stycken dykare: Kapten Ace Speedman, Dr Jeff ”Fish” Fisher, och en oidentifierad dykare som är densamma som följer med i 8056 Monster Crab Clash. Bortsett från att han i detta set har en dykutrustning som utrustats med strålkastare. Alla tre dykarna har dubbelsidiga huvuden med ett vanligt och ett skrämt ansikte. Och alla tre har samma torso och ben som övriga dykare i temat.

mantaman_noheadgear.jpgmantaman_front.jpgmantaman_back.jpg

Förutom de tre dykarna följer det även med en mantakrigare. Torso och ben är mörkblå och huvudet är ljust blågrå. Torson har enbart tryck på framsidan. Mantakrigarens ”hjälm” är inte tillverkat i ABS-plast utan i ett mjukare, lite mer gummiaktigt, material. Den här figuren är på inget sätt exklusivt för detta set utan följer med i ett par andra. Den finns ju dessutom som impulse set i 8073 Manta Warrior.

 

Modellerna

Ja, settet innehåller hela fyra modeller. Det är förutom själva Neptune Carrier, en mindre bil, en liten scout u-båt samt en manta/djävulsrocka byggd av Legobitar.

manta_front.jpg

Jag gillar mantan/djävulsrockan som är byggd av legobitar med snyggt dekorerade vingar. Tyvärr så är det dekaler och inte tryck. Skulle dessutom har varit än bättre om även dessa dekorationer lyst i mörkret.

crab&manta.jpg

Som synes så är mantan nästan lika stor som krabban från 8056 Monster Crab Clash.

 

bil_front.jpg
bil_back.jpg

Nästa modell att titta närmare på är den här bilen som kan användas för att undersöka havsbotten med mera. Även detta är en enkel och hygglig design. Den är faktiskt lite större än vad jag väntade mig att den skulle vara.

Jag tyckte först att det såg lite konstigt ut med att styrspakarna sitter så pass långt fram som de gör. Men figuren sitter så pass lågt att om spakarna suttit längre bak skulle de ha blivit alldeles för långa. Varvid figuren skulle ha haft en körställning som mest påminner om den på en chopper.

minisub_front.jpg
minisub_back.jpg

Scout u-båten är ytterligare en trevlig bekantskap. Det enda jag direkt har att klaga på är att fronten känns lite väl platt.

 

sub_front.jpg
sub_side.jpg
sub_back.jpg

Så har vi då själva huvudmodellen: Neptune Carrier. Det är en solid och stabil konstruktion. Inte riktigt så skelletal (är det ett ord?) som jag hade väntat mig.

Det finns dock ställen där jag tycker att designen brister lite. T.ex i nedersta delen av u-båten just bakom lastutrymmet, nedanför den bakre propellern. Det området känns lite väl kantigt och ofärdigt. Men samtidigt misstänker jag att den är byggd så för att modellen annars lätt blir lite baktung så den gärna vill tippa baklänges. Dessutom så är väl inte bakändan så fruktansvärt snygg den heller när man tagit bort den lilla scout u-båten.

Självklart finns där även ett antal flickfire missiler. Men det vore ju konstigt annars. Det är ju trots allt en lego modell från ett actiontema vi snackar om här. 😉

cockpit.jpg

U-båtens cockpit (Heter det så på en u-båt?) är stor, rymlig och rätt tom. Men där finns i allafall en kontroll panel, till skillnad från vissa andra teman där fordonen tycks köra sig själva…

Till vänster under det blåa gångjärnet så syns även bakdelen av denna sluttande special-bit i pearl gold.

car_outside_dock.jpg
dock.jpg
car_in_dock.jpg

I u-båtens nedre del finns ett lastutrymme abset för den medföljande bilen. Utrymmet kommer man åt genom att vika undan motorerna och fälla ned rampen. Bilen hålls effektivt på plats av två svarta 2×2 taknock bitar. När rampen är uppfälld så är det ingen risk att bilen ramlar ut. Med andra ord enkelt och effektivt.

Utrymmet är dessutom så pass rymligt att bilen går in med enkelhet utan att man tar bort föraren. Enda nackdelen är väl att när bilen inte är på plats så lämnar det ett fult hål i u-båtens för.

labOpen_right.jpg
labOpen_left.jpg

De bägge panelerna just under cockpiten går att fälla ner vilket ger åtkomst till ett litet lab. Dessutom så finns det utrustning fäst i panelerna. På vänstra sidan finns en skiftnycked och en slägga medans det i den högra panelen finns två harpungevär.

Om lastutrymmet för bilen var rymligt så är det precis tvärtom med labbet. Det kan vara lite svårt att få dit figuren. I alla fall hade jag svårt med mina stora och klumpiga fingrar. En figur med dykardräkt kan inte riktigt stå upprätt. Och sitter han/hon ner så kommer datorskärmen lite väl högt upp.

 

leftovers.jpg

Och här bitarna som jag hade över efter det att settet var färdigbyggt. Det enda spännande här är väl att jag fick ett harpungevär över. Jag var tvungen att gå igenom instruktionerna igen och kolla om jag missat något. Men inte det. Dessutom visar bricklinks inventarielista att settet bara borde innehålla fyra stycken och ingen extra. Så jag antar att jag fick en liten extra ”bonus” som man hört att en del fått. Dock blev det bara ett harpungevär denna gång.

Sammanfattning

complete.jpg

Jag gillar verkligen det här temat och färgschemat med rött och den ljusa gröna tonen har vuxit i mina ögon. Nog för att jag ändå skulle ha föredragit en lite mindre skarp färg på de transparanta delarna. Men LEGO är ju först och främst en leksak och skall ju därmed tilltala barnen i första hand.

Byggnadsmässigt så är det ingenting komplicerat 99,9% av bygget är klassiskt ”studs up”. Det är i princip bara ett par detaljer som använder sig av SNOT (Studs Not On Top). Konstruktionen är som nämnts solid och hållbar. Vilket är särskillt bra om man planerar att ge den till barn. T.ex. så har mina barn som brukar vara rätt hårdhänta lekt med settet i hela två dagar utan att jag behövt reparera den en enda gång.

Vad gäller minifigs så är det bara Jeff Fisher som är unik för detta set. De övriga tre förekommer i betydligt billigare set. Så det är inget set där man kan tjäna igen prislappen genom att sälja figurerna. Dock så innehåller settet ett par bitar som åtminstone till färgen är unik för detta set. Men ingen av bitarna är väl något som det finns ett större sug efter. De flesta av dessa bitar finns att köpa på bricklink till priser på under en dollar styck.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s