7207 Fire Boat

Ingen har väl missat att en av vinterns stora releaser till LEGO City är den senaste installationen av Brandkåren. Denna release kommer komplett med brandstation, terrängbrandbil, brandhelikopter och en brandbåt. Som ni förstår så är det det sistnämnda settet, med namnet 7207 Fire Boat är det som är i fokus för denna recensionen.

Med tanke på att min senaste brandbåt är 28 år gamla 4025 Fire Boat. Så det är spännande att se vad som hänt på denna fronten de senaste 20 åren.

Med 306 bitar för 549 Kr så är settet relativt dyrt per bit räknat(1,79 Kr per bit). Men det höga per-bit-priset har å andra sidan en naturlig förklaring så jag kommer, för ovanlighetens skull, inte klaga så mycket på det. 😉

 

Låda & Innehåll

box_front.jpg
box_back.jpg

Lådans framsida består såklart av en actionbild medans baksidan fokuserar på settets alla features, övriga set i brandkårs serien, samt den karaktäristiska brandmannen som ropar ett uppmanande ”Hey!” 

Ja som den uppmärksamme säkert redan noterat så är lådan rätt illa åtgången. Faktum är att den t.o.m. är i värre skick än vad som framgår av bilderna ovan. Allt detta tack vare den duktiga svenska posten.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi en instruktionsbok, tre nummrerade påsar med bitar, en DSS samt det stora båt-skrovet som ligger löst i lådan. Det är en rätt stor DSS men de flesta av dem är rätt lätta att applicera utan större problem.

Instruktionsboken saknar plocklistor inför varje steg. Vilket är lite oväntat för ett set i den här prisklassen. Det brukar enbart vara i de allra billigaste setten som instruktionsboken saknar plocklistor. Inte för att det är något större problem, instruktionerna är ändå tämligen lätta att följa. Men man har ju vant sig vid att inleda varje steg med att plocka fram de bitar som skall användas.

intresting.jpg

Settet innehåller som synes ett par intressanta bitar. Varav åtminstone några stycken är nya för i år. Men det är inget som är exklusivt för det här settet förutom…

hull.jpg
hull_under.jpg

… Det stora skrovet. Det är visserligen samma skrov som följer med i 7739 Coast Guard Patrol Boat & Tower. Men den som följer med i detta set är röd istället för orange.

Vet inte riktigt vad de där grejerna i fördjupningen i skrovets undersida är till för. Men jag antar att den är till för att fästa en motor i eller eventuell tyngd i.

 

Minifigs

figs.jpg
fig_lifewest.jpg

Settet kommer med fyra stycken minifigs. Tre brandsoldater i vita hjälmar och en brand chef/räddningsledare i metallic silver hjälm. Det är ingenting direkt spännande med dessa fyra figurer. De fyra huvuderna är rätt vanligt förekommande och det är samma torsos som brandmännen haft sedan 2003.

Alla figurerna är dessutom utrustade med varsin flytväst. Dessutom kan en av figurerna utföra rökdykning då det medföljer utrustning för det till en figur. 

 

Modellen 

small_front.jpg
small_side.jpg

Först tar vi en titt på den gula gummibåten att använda till diverse räddningsuppdrag. Den har en rätt enkel men ändå snygg utombordsmotor. I brandbåtens akter finns en särskillt avsedd plats för denna när den inte används.

crane_up.jpg
front_closeup.jpg
crane_top.jpg

Båtens design är rätt enkel och innehåller en hel del håligheter. Ta bara hela utrymmet under kranen. Det är ett enda stort hålrum och det syns ganska tydligt. Ett hålrum som skulle ha kunnat användas till mer interiör. Fast å andra sidan så skulle det säkerligen ha trissat upp priset med någon hundring.

Båten är utrustad med flertalet vattenkanoner. Dels två stora, belägna i fronten och i kranen, samt fyra stycken mindre längs båtens sidor. Dessutom finns där två, vad jag antar, gula brandsläckare.

Kranen är rätt snyggt utformad med ”hydraulisk” cylinder och allt. Men det gör samtidigt att kranen inte kan förlängas så långt. Den inre armen är bara 7 pluppar lång då fästet för den ”hydrauliska” cylindern effektivt blokerar vägen.

bridge.jpg

Bryggan är, trevligt nog, fullt utrustad med ratt, radar och andra reglage. Kommer åt bryggan gör man enkelt genom att taket går att vika upp.

bridge_off.jpg
command_centre.jpg

Bryggan går även att lyfta av vilket ger åtkomst till en sambandscentral. Sambandscentralen är fylld med olika datorskärmar. Här kan man även se att settet är lite av en ”guldgruva” om man gillar transparanta kaffemuggar. Settet kommer med hela fyra stycken. En till varje brandman.

bed.jpg
sleeping.jpg

Släckningsarbete kan vara rejält uttröttande. Då är det tur att det finns en bädd under en lucka i fören. Där kan en slutkörd brandman vila upp sig inför nästa utryckning.

 

Sammanfattning

boatandbox.jpg

Så var det då slutligen dags att plocka fram ”summan av kardemumman”. Det är överlag ett trevligt set men ingenting som kommer att ta plats som klassiker i historieböckerna. Och som ni kan se på bilden här ovan så är bilden på lådans framsida i skala 1:1, eller åtminstone rätt nära.

Skrovet är, trots sin storlek, bra och användbart. Jag gillar det faktiskt lite bättre än de gamla modulära skroven från 70-/80-talen. De äldre må vara modulära och tillåta en variabel längd men det här skrovet ger bättre byggmöjligheter. T.ex att skapa utrymmen under däck. Skrovet skall kunna flyta. Men utan tyngd i botten så får jag för mig att båten lätt blir instabil och därmed gärna vill kapsejsa.

Figurerna känndes lite som ett minus. Om man samlat på sig en del av tidigare års brandkår så lär man säkerligen ha ett helt gäng av dessa sedan tidigare. Och det höga per-bit-priset gör förstås att det inte är fullt så intressant som parts pack heller. Skall vara om man vill införskaffa ett gäng av de där röda skroven då. För vad jag sett så har det ännu inte dykt upp en endaste på Bricklink.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 7207 Fire Boat

 1. Simon skriver:

  Hur mycke lego har du igentligen?

 2. Birre' skriver:

  Har du mer än mig? Det borde du ha.

 3. Simon skriver:

  Men du, vilket är ditt största lego set?

 4. Simon skriver:

  Ok,mitt är Venator-class Republic Attack Cruise =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s