Recension: 8091 Republic Swamp Speeder™

Sist men inte minst i den här omgången recensioner kommer något för alla er LEGO Star Wars fans: 8091 Republic Swamp Speeder™. Settet kommer med en häftig prislapp. 499 Kr för 176 bitar ger ett per-bit-pris på 2,83 Kr. Vilket, intressant nog, gör att settet förmodligen är billigare att beställa från USA än från S@H

Då detta settet är så pass dyrt så tvekade jag lite för att öppna det och göra en recension. Men med tanke på hur misshandlad lådan blivit av postens hantering så tycktes det göra detsamma.

 

Låda & innehåll

box_front.jpg
box_back.jpg

Lådans framsida består som alltid utav en actionbild. Dessutom finns här ”Limited Edition” loggan. Vilket ger en hint om varför prislappen är så hög som den är. Skall sägas att när det gäller LEGO så betyder ”Limited Edition” oftast att settet är exklusivt för en butikskedja. Oftast Toys R’ Us/BR Leksaker i Sverige. Dessutom så pushar man för att settet innehåller den exklusiva Barriss Offee-minifig:en. Vilket är den andra anledningen till att settet är så dyrt som det är. 

Förutom att visa upp settets feature så pushar baksidan även för tre andra LEGO Star Wars set som släpptes i Januari: 8085 Freeco Speeder™, 8086 Droid Tri-Fighter™ och 8087 Tie Defender™.

Jag skrev i recensionen av 7207 Fire Boat att lådan var i sämre skick än vad som syntes på bilderna. Det är än mer sant i det här fallet. För av alla lådorna i samma paket så var denna i sämst skick. 😦

Fast det kanske ni skall vara glada för. För det innebar ju att denna recensionen över huvud taget blev av. 😉

box_inside.jpg

Eftersom det är priset som avgör lådans storlek snarare än innehållet så får man en massa Billundsk luft med på köpet när man investerar i detta set. Vilket kanske miljönissar kan ha ett och annat att invända över. Men jag antar att det har att göra med att ytterst få skulle betala 499 Kr för en låda med LEGO som har samma storlek som ett set som kostar mindre än hälften så mycket.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi tre onummrerade påsar med bitar, en DSS och en oväntat liten instruktionsbok. Innehållet skulle med enkelhet rymmas i en battlepack-låda.

Instruktionerna är det inte så mycket att orda om. Den är sedvanligt enkel att följa och inleder varje nytt steg med plocklistor.

interesting.jpg

Settet kommer med ett par intressanta bitar. Där finns: datorskärmar, en typ av technic vevarm(eller vad man skall kalla det) som är den första någonsin i min samling, extra långa ”pins” i beige, metallic-silver ljussvärdshjalt (heter det så?) och fyra stycken 1×3 tiles i mörkt blågrå.

Förutom detta så innehåller settet förstås en hel del mörkröda plattor och tiles.

 

Minifigs 

figs.jpg

Settet kommer med fem stycken minifigs varav tre är battle droids. Där finns även en Clone Trooper som, än så länge, tydligen skall vara exklusiv för detta set enligt Bricklink.

Men settets stora stjärna och anledningen till att många kommer att skaffa detta set är förstås…

bariss_offee.jpg

Barriss Offee. Klädd i svart cape, svarta byxor och en torso med mörkblått tryck. Torson har bara tryck på framsidan. Figuren är även utrustat med ett blått ljussvärd med metallic-silver ljussvärdshjalt.

Och nej det är inget dramatiskt fel på bildens färger. Figurens händer och huvud är i beige (tan) och inte ”Flesh”.

cloak_dirty.jpg

Det syns lite halvdåligt på bilden här ovanför men manteln/capen hade ett smutsigt grått avtryck (mitt på mantelns nederkant.) redan ur det skyddande ”kuvertet”. Vilket inte var så kul. 😦 Eller är det bara jag som är kinkig? :/

 

Modellen

front.jpg
side.jpg
back.jpg

Modellen är faktiskt rätt snygg och trogen orginalet. Det är också en tämligen stabil konstruktion. Den är inte som vissa av barnens LEGO Star Wars set som ramlar i bitar bara man tittar på dem. Allting är ordentligt förankrat.

Knappast förvånande så har de fyra kanonerna omvandlats till sk. flickfire missiler. Fast det gäller att ha rätt små händer om man skall kunna sprätta iväg dem. För det är ganska tight med utrymme bakom dem.

underside.jpg

Ett av settets features som inte riktigt framgår av lådans baksida är att settet har en inbyggd styrning. Och jetmotorn och kanonerna/flickfire missilerna vrids med i svängen. Funktionen är enkelt konstruerad med hjälp av ett par Technic-balkar. Tyvärr saknar hjulen all form utav grepp så man får sköta styrningen manuellt genom att vrida jetmotor eller kanoner.

Nedan är en liten kort video som visar denna feature.

http://mittklipp.aftonbladet.se/app/player/mittklipp.swf?ID=34936&auto=no

 

Summering

complete.jpg

8091 Republic Swamp Speeder™ är ett trevligt set som bjuder på en hel del lekvärde. Den är dessutom rätt solid och tåligt konstruerad. Så som förälder så behöver man inte oroa sig för att vara tvungen att hjälpa gråtande barn med reparationer ”stup i kvarten”.

Den exklusiva figuren Barriss Offee är en trevlig bekantskap med, enligt mig, en riktigt snygg torso som säkert går att använda till egna figurer. Och den svarta cape-huvan är väl inte helt fel. Det är faktiskt den första sådana som tar plats i min samling.

Av de övriga figurerna som följer med så är det nog bara klon soldaten som är av intresse. Vad jag förstår så skiljer den sig något från tidigare klontrupper då den fått en egen katalogpost på Bricklink. Robotarna kunde de nog lika gärna ha skippat. Det är ingenting unikt med dem och den som samlat på sig lite LEGO Star Wars lär säkert ha en myriad av dessa sedan tidigare.

Settet har tyvärr en väldigt stor nackdel. Och det är priset. 499 Kr för 176 bitar är i häftigaste laget. Känner du någon som bor i eller skall till USA så passa på att fixa ett set med denne. För i USA är priset, exkl. skatt, mindre än halva det svenska priset. Tyvärr gör det höga priset att settet nog mest riktar sig till de riktiga LEGO Star Wars entesuasterna. Vi andra gör nog lika klokt i att inhandla vårt LEGO på annat håll. 

Har man utrymme att stoppa undan ett par lådor på ett säkert och bra så kan man förstås köpa på sig ett gäng sådana här och spara. För det kommer förmodligen att kosta betydligt mer än 500 spänn för en fräsh oöppnad låda om ett tiotal år.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Recension: 8091 Republic Swamp Speeder™

 1. Simon skriver:

  Tycker du att det är ett bra set ifall man samlar på lego star wars?

  • Johan skriver:

   Samlar man på LEGO Star Wars så är settet nästan ett givet köp. Om inte annat så för Barriss Offee minifig:en.

 2. Simon skriver:

  Man kanske kan hitta den billig på tadera.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s