Recension: 3178 Seaplane

En av årets två stora nyheter till LEGO City är den senaste installationen av Airport. Vi får en ny flygplats, nytt passagerarplan, helikopter med limousine, sjöflygplan med pontoner etc. Och som ni redan listat ut så kommer just denna recension att ägnas det sistnämnda: 3178 Seaplane.

Bortsett från impulsesettet 7567 Traveller så är detta det billigaste settet i serien. Settets normalpris är 129,50 och för detta får du 102 bitar. Det ger ett pris per bit på c:a 1,26 Kr vilket vara rätt normalt för LEGO City nu för tiden.

Låda & innehåll

box_front.jpgbox_back.jpg

Lådan är rätt ordinär och av den typ som man öppnas med en perforerad sida. Framsidan visar en ”actionbild” med flygplanet mitt i en takeoff medans baksidan fokuserar mer på settets features. Dock rör det sig kanske inte om så värst mycket features då det är ett flygplan för cirka 130 spänn.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi två onummrerade påsar med bitar, två lösa plattor, två stunna instruktionsböcker och en DSS (Dreaded Sticker Sheet). Jo, jag vet att det är två stycken på bilden. Men jag utgår från att det är en miss i packeteringen då de satt lät ihopklibbade inuti lådan. Och man behöver bara den ena.

Intressant att settet kommer med två instruktionsböcker. Det hör inte till vanligheterna i så här pass billiga set. Med bok 1 bygger man figuren, vindstruten och bränsledunken. Bok två är instruktioner till själva flygplanet. Så två personer kan bygga settet samtidigt även om den ena boken är rätt tunn och snabbt avklarad. Som förväntat så är instruktionerna av den simplare typen utan plocklistor i början av stegen.

intresting.jpg

Settet innehåller en del intressanta bitar. T.ex: 2 gula 1x3x2 dörrar (en höger och en vänster), 2 svarta 1x2x2 fönster, 1 svart resväska, 1 röd keps av den nya, modernare, typen och 2 gula 10×1 sluttande bitar.

 

Minifig

fig_front.jpg

Den inkluderade piloten är en tämligen ordinär figur. Ansiktet med solglasögon är på inte på långa vägar någon nyhet. Inte heller den mörkblå torson eller de mörkblå byxorna är något som tilldrar sig någon större uppmärksamhet. Med andra ord en rätt förväntad minifig för ett set i 130-kronorsklassen.

 

Modellen

tank_n_wind.jpg

Eller kanske rättare sagt modellerna. För settet innehåller ju inte bara ett flygplan utan även en liten gräsfläck med en vindstrut och en bränsledunk. De funkar men jag kan inte låta bli att tycka att i all deras enkelhet så känns de mest som utfyllnad.

plane_front.jpgplane_side.jpgplane_back.jpg
plane_underside.jpg

Planets design är enkel och effektiv. De två gula 10×1 sluttande bitarna gör verkligen hela stjärtpartiet. Designen av pontonerna funkar den med.. Men det skall förstås också sägas att det finns en hel del som går att förbättra.

T.ex så är pontonernas fäste i flygkroppen väl förenklad och motorerna, eller snarare: Vilka motorer? Det är ju mest bara två propellrar fästa i vingarna.

plane_bagage.jpg

En av de riktigt bra detaljerna enligt mig är de bägge dörrarna i planets akter. De fungerar både som avsmalnande av flygplanskroppen samt bagagelucka till ett bagageutrymme som rymmer en resväska. Riktigt smart.

 

Summering

full_set.jpg

3178 Seaplane är ett trevligt litet set med en del bra lösningar samtidigt som andra detaljer lämnar mer att önska. Bränsledunken och vindstruten adderar förstås en anings lekvärde men känns i slutändan ändå mest som utfyllnad. Minifig:en är tämligen ordinär. Snudd på tråkig.

Det lär knappast gå till historien som något mästerverk. Men samtidigt inte heller som något bottennapp utan kommer snarare att vara bortglömd strax efter det att den utgått ur sortimentet.

Detta är med andra ord ett ganska ordinärt set i sin denna prisklass.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s