Recension: 8197 Highway Chaos

Förra året lanserade LEGO ett nytt Racers-koncept med en vägbana som gick att fälla ihop till en liten låda, sk. ”Fold-out racetrack”. Finessen var att man kunde förvara settet i denna låda när man inte använder det. Dock var jag inte särskillt imponerad. Den som följt den här bloggen ett tag minns kanske min totalsågning av 8125 Thunder Raceway.

Även den senaste december-releasen från LEGO innehöll ett par set med dessa ”Fold-out track”. Jag beslöt mig för att testa även årets upplaga av dessa set. Valet föll på  8197 Highway Chaos. Settet innehåller 142 bitar och blir ditt för 149,50 Kr. Ett oväntat bra pris med tanke på att settet innehåller både stora och några ovanliga bitar. Det är precis 20 bitar färre än i 8125 Thunder Raceway. Men det settet innehöll å andra sidan mestadels tämligen små standardbitar.

Så, har LEGOs designers lyckats förbättra konceptet sedan förra releasen? Det har blivit hög tid att ta reda på det.

 

Låda & Innehåll

box_front.jpgbox_back.jpg

Lådans framsida visar en sedvanlig actionbild. Dock skall påpekas att bommen inte går i bitar vid en kollision på det sättet som framsidan antyder.

Baksidan visar upp settets features. Den största är som jag tidigare påpekat den ihopfällbara basplattan. Sen går ju bommen att öppna och stänga förstås.

box_full.jpg
contents.jpg

Settet kommer med en instruktionsbok, två nummrerade påsar, en sån där fold-out racetrack och två DSS:er (Dreaded Sticker Sheet). Settet förlitar sig en hel del på dekaler varav en större mängd hör till själva vägbanan.

Till skillnad från 8125 Thunder Raceway så är lådan hyffsat välfylld. Det är m.a.o. inte hälften billundsk luft inuti asken.

Instruktionsboken har jag ingenting att anmärka mot. Det är som väntat den enklare typen utan plocklista men är trots det mycket enkel att följa.

intresting.jpg

Settet kommer med ett par intressanta bitar: ett blågrått 1x2x3 tågfönster (sedan tidigare enbart tillgänglig i 7094 King’s Castle Siege från 2007), en svart 1x2x2/3 ostbit, hela tre vita 2×4 tiles och en blågrå 6×6 tile som enligt Bricklink enbart finns i 8039 Venator-Class Republic Attack Cruiser sedan tidigare.

 

Modellerna

racer_front.jpgracer_side.jpg
racer_back.jpg
police_front.jpgpolice_side.jpgpolice_back.jpg

Vi börjar att titta närmare på de bägge bilarna. De är ganska ordinära racers-fordon och visar med all tydlighet det lilla formatets svaghet. Det är rätt en rätt kantig design som lutar sig väldigt mycket mot klisterdekaler. Utan dessa skulle designen vara ordentligt tråkig och intetsägande. Det finns dock en del intressanta detaljer som t.ex. att sportbilen är upphöjd i bakändan.

track.jpgtrack_backside.jpgbom.jpgvaktkur.jpg

Förutom bilarna så kommer settet med en vägtull komplett med bom och betallucka. Den här modellen är väldigt enkel men trots allt mer i skala än vad de medföljande byggnaderna brukar kunna vara. Se t.ex. 8147 Bullet Run.

Tyvärr är bommen inte riktigt lika lätt att köra sönder som den verkar på lådans framsida då den är ihopsatt med vanliga ”friction-pins”. Jag testade med halfpins med en plupp i ena änden. Men även då sitter bommen ihop allt för bra. Lite synd för det är ju så att man blir sugen på att krasha genom bommen i värsta Hollywood-stil.

dismantle.jpg

En annan trevlig sak med detta set är att man inte behöver plocka isär så mycket för att kunna vika ihop vägbanan till en låda. Allra bäst hade förstås varit om man kunnat fälla ihop den utan att plocka ned någonting alls. Men man kan ju inte få allt här i världen. 😉

 

Summering

complete_front.jpg

Ja, det här settet är en stor förbättring jämfört med 8125 Thunder Raceway. Bilarna är lite bättre, tillbehören lite vettigare och inte alls samma nedmonteringskrav. Men fortfarande så är det nog främst någonting för fansen. Gillar du Racers så lär du nog gilla även det här settet.

Det lilla stycket vägbana ger lite ökat lekvärde men bara till en viss del. Det är ju bara så många gånger som de kan jaga varandra förbi den där korsningen. Och tyvärr är ju bommen så pass stabil att den inte går att krasha med bilen utan att manuellt plocka isär den. Men jag antar att detta har att göra med de hållbarhetskrav som LEGO ställer på de set som släpps till butik.

Avslutningsvis så kan jag säga att detta är ett okej set. Varken mer eller mindre.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s