Recension: 8079 Shadow Snapper

8079 Shadow Snapper är på förhand ett av mina favoriter i första omgången av LEGO Atlantis. Både ubåten och sköldpaddan ser riktigt coola ut på bilderna från S@H. Så det skall bli spännande att se om settet kan leva upp till mina höga förväntningar.

Settet är dessutom omgångens enda limited edition set. Om, och i så fall vilken, butikskedja som settet är exklusivt för är för mig i skrivande stund okänt, mitt exemplar kommer från S@H. Mest troligt rör det sig dock om Toys”R”Us och/eller BR Leksaker. Det är där som de flesta limited edition set brukar dyka upp vad jag vet.

Settet består av 246 bitar, främst i färgerna rött, svart och lime, och blir ditt för 349,50 Kr. Vilket ger ett per-bit pris på 1,42 Kr. Vilket är i linje med övriga LEGO Atlantis set.

 

Låda & Innehåll

box_front.jpgbox_back.jpg

Lådans framsida består som vanligt av en actionbild. Dessutom visas vilken av de fem nycklarna som följer med settet plus Limited Edition-loggan som innebär att settet bara finns hos en viss butikskedja, förutom S@H då.

På lådans baksida kan vi se modellerna ur en annan vinkel, settets features samt temats fem nycklar med det aktuella settets nyckel framhävt.

 

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi två nummrerade påsar, en instruktionsbok och en DSS. I påse 1 hittar vi bitar till figuren och hans ubåt medans påse 2 innehåller bitar till snappsköldpaddan.

DSS:ens lilla format är förstås välkommet. De flesta av dekalerna är dessutom rätt lätta att applicera. Det var bara de två stora limegröna, som hör hemma på sköldpaddans mage, som jag hade en del problem med. Men det är nog mest för att jag är lite petig med detaljerna. Av en slump noterade jag dessutom att ubåten på en bild på lådans utsida har fler dekaler än vad den riktiga modellen har. Men jag klagar inte. Ju färre desto bättre, som man brukar säga. 😉

Instruktionsboken håller hög klass som vanligt och är lätt att följa. Varje steg inleds förstås med en plocklista som visar alla bitar som det aktuella steget använder. Distinktionen mellan mörkt blågrå och svart är inget problem. Men det beror ju främst på att det inte finns likadana bitar i både svart och mörkt blågrå. 🙂

intresting.jpg

Settet kommer med en hel del intressanta bitar. Här finns…

På bilden saknas 1×1 klossar med plupp på en sida i lime.Settet kommer med hela 10 sådana. Den som är nyfiken på vilka fler bitar som finns i settet hittar en komplett inventarielista här.

 

Minifig

fig_front.jpgfig_back.jpgfig_helmet.jpg

Settet kommer med en enda minifig: Lance Spears. Atlantisdykarnas styrman och sprängexpert. Han kommer med samma ben och torso som övriga Atlantisdykare. Huvudet är som vanligt dubbelsidigt med ett leende och ett skrämt ansikte. Till skillnad från alla andra Atlantis set så följer det dock inte med några simfötter.

 

leftovers.jpg

Efter det att settet är färdigbyggt så har vi ungefär som förväntat kvar en del runda 1×1 plattor ostbitar pins och tänder. Förutom det så får man över en spak som ju kan användas t.ex. till att utöka ubåtens kontroll till dubbla spakar istället för en enda.

 

Modellerna

subside.jpgsub_back.jpgsub_front.jpg

Lance Spears lilla ubåt är hyffsat snygg och strömlinjeformad. Men den är väldigt enkelt konstruerad och det märks att den inte är huvudmodellen utan snarare ett tillbehör. Den har en del brister bortsett från det uppenbara att den inte har någon motor som driver den frammåt. 

cockpit.jpgcockpit_fail.jpg

Cockpiten är väl rymlig och har en kontrollspak för styrning. Tycker man att det ser för ensamt ut med en enda styrspak så är det ju bara att komplettera med den medföljande extraspaken.

Dock som synes på bilden till höger så är ubåtens cockpit i längsta laget och skulle kanske ha tjänat på att vara en plupp kortare. Desutom tycker jag att området runt fästerna för harpungevären ser ofärdigställd ut. Det tycks som att det fattas några bitar just där, kanske någon tile eller platta i dimensionen 1×2. Annars diggar jag den här ubåten.

monster_front.jpgmonster_side.jpg
fig_back_shinethrough.jpg
belly.jpg

Settets huvudmodell är förstås denna rejält övervuxna snappsköldpadda. Kroppens konstruktion är betydligt enklare än vad man kan tro. Hela skalets översida är konstruerad av sju Bionicle fenor som fästs i resten av kroppen med hjälp av 6 böjda(fyra vinkel 4 och två vinkel 5)  och en rak axelskarv(ar).

Jag vet inte om det är att mina bitar har en lite sämre greppstyrka än normalt men jag upplever det som att sköldpaddans hållbarhet är sämre än t.ex. 8075 Neptune Carrier. Där kändes det som att man kunde tappa den i golvet utan nämnvärda skador. Sköldpaddan har jag fått laga flertalet gånger sedan barnen lekt med den. Det är främst lämmarnas fästen till kroppen som verkar vara mest utsatta och som gärna vill ramla lös. Intressant nog så de bitar som väl ramlar lös brukar ofta kräva ett visst mått av nermontering för att få tillbaka dem på plats.

shinethrough.jpg

ett annat problem är att Bionicle fenorna täcker långt ifrån hela ryggens yta. Det gör att de kulörta bitarna som används i de inre delarna av kroppen ”skiner igenom”.

shinethrough_solved.jpg

Det kan man förstås åtgärda själv genom att byta ut den här gula biten mot fyra svarta 2×2 hörnplattor. Men tyvärr så är priset för det en sämre hållbarhet. Så i slutändan handlar det om vad man prioriterar. Hållbarhet eller att den ser snygg ut i alla vinklar.

arm.jpgrear_foot.jpghead_closeup.jpg

Huvudet och de fyrra lemmarna går att posera till varierande grad. De främre, och längre, lemmarna ger betydligt fler möjligheter än de korta bakbenen. Huvudet går att vrida både i sidled och uppåt och nedåt. Dessutom kan munnen öppnas och stängas.

 

Summering

complete_set.jpg

Ja, settet klarade väl inte riktigt att leva upp till mina högt ställda förväntningar. Men jag hade väl, ärligt talat, inte riktigt förväntat mig det heller. Men trots dess tillkortakommanden så är settet verkligen att rekomendera till fans av temat. Köper du det till dina barn så räkna med ett ”visst behov av service” med jämna mellanrum.

Plus

 • Överlag snygga modeller.
 • Bra poserbarhet på monstret.
 • Mycket lekvärde.
 • En hel del intressanta bitar. Särskillt om man gillar lime. 😉
 • Få dekaler och de flesta är lätta att applicera.

Minus

 • Smärre problem med hållbarheten.
 • Kulörta bitar ”lyser igenom” ryggen.
 • Ubåten känns inte riktigt färdigkonstruerad.

Mmmm, lunch!
– Mmmm, lunch! 🙂

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Recension: 8079 Shadow Snapper

 1. Simon skriver:

  Vet inte redigt om jag ska köpa de setet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s