Recension: 21002 Empire State Building

För snart två år sedan så tillkännagavs i ett pressmeddelande att LEGO och Brickstructures inlett ett samarbete som resulterade i nytt  tema döpt till LEGO Architecture. Temat riktar sig till en vuxnare publik men framförallt den arkitekturintresserade. Samtliga set i serien är designade av Adam Reed Tucker och föreställer diverse, främst amerikanska, kända och arkitektoniskt (heter det så) spännande byggnader. Modellerna är inte trogna orginalen i detalj utan försöker istället att fånga essensen i arkitekturen.

Tyvärr så har LEGO Architecture bara funnits på andra sidan Atlanten. Men för någon månad sedan så började setten även att dyka upp i LEGO’s och S@H runt om i Europa. Tyvärr inte i Sverige än så länge. Men jag vill trots allt upmärksamma den här Europalanseringen med recensioner av inte en, inte två utan hela tre set från LEGO architecture.

Och först ut är alltså 21002 Empire State Building.

 

Låda & innehåll

boxfront.jpg
boxback.jpg

Settet kommer i en snygg och elegant svart låda. En låda som ger tydliga signaler om att detta i första hand inte är en leksak. Framsidan består till största delen av en renderad bild av settet samt namn på byggnaden och vem som designat den. Baksidan anger modellens mått, att instruktionsboken innehåller en del detaljer kring Empire State Building och sist men inte minst två bilder på byggnaden.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi två onumrerade påsar med bitar och en instruktionsbok. Glädjande nog så finns ingen DSS (Dreaded Sticker Sheet).

intresting.jpg

Anledningen till att settet inte kommer med någon DSS är såklart därför att byggnadens namn är tryckt direkt på en av de medföljande 1×8 tilesen. Settet kommer även med en beige 4L stång och en beige 1×2 kloss med en pin på ena sidan. Och det är väl allt i kategorin intressanta bitar som settet bjuder på. I övrigt är det tämligen vanliga bitar, om än att det mesta är i beige färg (tan).

instructions_start.jpg

Instruktionerna inleds med den text om byggnaden och dess arkitektur och konstruktion som lådans baksida utlovade. Dock så är den rätt kortfattad då den bara täcker det första uppslaget men innehåller även en hel del intressant för den intresserade som inte är så påläst på just den här byggnaden.

instruction_build.jpg

Sedan följer instruktionerna. Dessa är lätta att följa. Som synes så har varje steg plocklista med bitar som används. Vilket kan vara rätt bekvämt därför att istället för att göra varje repetetivt våningsbygge till flera steg så adderas flera stycken på en gång. Då är det skönt att slippa räkna hur många våningar det är och hur många bitar som därmed behövs.

instructions_end.jpg

I slutet av instruktionsboken berättar settets designer, Adam Reed Tucker, lite om hur han ser på sitt arbete och varför han valde att arbeta i LEGO. Och sist men inte minst följer en text om Architecture-serien.

 

Modellen

complete.jpg
complete_side.jpg
closeup_top.jpgcloseup_bottom.jpg

Att bygga modellen går rätt snabbt. Tog nog inte mig mer än tio minuter att bygga den, då inkluderar det sortering av bitarna. Och det är ett enkelt bygge. Allt är ”studs up” och aldrig särskillt komplicerat. Men resultatet är ändå rätt tillfredsställande. Jag gillar den. Den må kanske vara lite platt i profil, men det är väl å andra sidan även orginalet. För trots avsaknaden av detaljer så är den ju rätt trogen orginalet. Det är no ingen som ser den som mistar sig på vad den föreställer. Och då beror inte det på att den är tydligt namngiven.

leftovers.jpg

Efter det att modellen är byggd så får man över en endaste liten beige 1×1 tile.

 

Summering

Det här är en enkel men ändå tillfredställande modell som självklart är tänkt att stå i bokhyllan snarare än att lekas med. Och det signaleras redan från det att man ser lådan.

I Tyskland kostar settet 19,90 Euro vilket skulle tyda på ett svenskt pris på dryga 200 kronor. För det priset får man 77 bitar vilket ger ett ganska högt pris per bit räknat. Men å andra sidan så är inte detta ett set man köper för bitarnas skull utan man köper det för att ställa det i bokhyllan. Och för min egen del återstår bara problemet om var jag skall placera den utan att sambon gnölar allt för mycket. 😉

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: 21002 Empire State Building

  1. Daniel skriver:

    I första bilden på modellen, högst uppe på höger sida; är det 1×2 klossen med en pin på ena sidan? Den har lite annan färg…

    • Johan skriver:

      Jopp, det är det. Men det finns även färgvariationer bland de vanliga 1×2 fast inte riktigt lika tydliga. Se t.ex 1×2:orna mitt på den sektionen. De har även de en noterbar skillnad i färgen. Vad värre är att jag precis upptäckt att inte mindre än fem(!) av 1×2:orna nu har sprickor i varierande storlek på ena kortsidan! 😦

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s