Recension: 7572 Quest Against Time

Nu i Juni så släppte LEGO årets stora filmlicens: Prince of Persia (Hädanefter: PoP). Temat, som består av fem set, är rejält uppsnackat på förhand. Kanske inte så mycket för att LEGO-communityt skulle bestå av en massa PoP-fans utan snarare på alla spännande nyheter som det kommer med. Här finns: strutsar, kameler, Keffiyeh, nya valv-bitar och en helt ny färg (medium dark flesh/Dark nougat). Bara för att nämna några nyheter.

Det set som blev utvalt till att representera temat i en recension här på bloggen blev 7572 Quest Against Time. Settet innehåller 506 bitar, främst i mörkt blågrå, och har ett normalpris på 699 Kr. Det ger ett pris per kloss på c:a 1,38 Kr per bit. Vilket faktiskt är något under(!) snittpriset på Atlantis-temats set.

 

 Låda & Innehåll

boxfront.jpg

Lådans framsida innehåller en actionbild med Dastan hoppandes runt för att undvika fällorna. Där finns även en mindre infälld bild som menar att tala om att settet innehåller en ljuskloss. Mer om den senare.

boxback.jpg

Lådans baksida visar upp några av settets features. Fast som vi skall se senare så framgår vissa av dem inte så tydligt förrens man bygger settet.

contents.jpg

Inuti den relativt välfyllda lådan hittar vi två instruktionsböcker och fem numrerade påsar. Tack och lov finns det inte en enda DSS (Dreaded Sticker Sheet) så långt ögat når.

Intressant att notera är att den första påsen enbart innehåller delar till Minifigsen. Det är först med påse två som man börjar bygga själva settet. Har faktiskt inte sett det förut och jag vet inte om det är någon ny förpackningsmetod från LEGOs sida eller om det bara gäller det här settet.

 

Intressanta bitar

transyellow2x2.jpg

Vi inleder med dessa transparanta gula 1×2 klossarna som senast sågs i ett set 2007 och då var det i ett Dacta set.

technicaxle9l.jpg

Vi har en blågrå Technic-axel i 9L (9 pluppar lång) Det är en bit som lanserades ifjol men det är den första som hittat till min samling.

rockpiece.jpg

Två klippväggar i mörkt blågrå. Har varit sugen på att beställa sådana här från bricklink. Men har egentligen aldrig haft en direkt användning för dem. Men nu har jag två stycken iallafall.

newflame.jpg

Tre stycken, varav en är extra, av den nya biten som LEGO använder till både eldsflammor och fjäderplymer bl.a. Eftersom de i det här settet andvänds som eldsflammor så är de i en transparant neon-orange färg.

lightbrick.jpg

Som synes så är lysklossen av den lite ovanligare typen. Den transparanta delen av klossen är klar istället för röd. Dessutom är klossens sken gult istället för rött. Hittills har den här ljusklossen bara förekommit i två andra set: 8635 Mission 6: Mobile Command Center och 10199 Winter Toy Shop.

lie.jpg

Svärd/lie blad i mörkt blågrå. Kanske inte någon nyhet för Castle-fansen. Men det är återigen en första som kommit i min ägo.

kikare.jpg

Den nya tubkikaren i perl gold. Tänk vad mycket bättre den skulle ha sett ut i åtminstone metallic gold…

darkbrownspear.jpg

Mörkbruna spjut hör inte till vanligheterna. Settet innehåller dessutom tre stycken vilket är ett spjut mer än något annat set tidigare.

dagger.jpg

The dagger of time. Förmodligen ett av LEGOs allra mest detaljerade vapen. Dolken är tillverkad i en mjukare, gummiaktig, plast. Antagligen för att undvika att barnen gör sig illa på den. Som vi skall se senare så används den på ett riktigt smart sätt av en av settets mer framträdande features. Trevligt nog så kommer settet även med en extra dolk.

browncarrot.jpg

Närhellst LEGOs setdesigners behöver en fackla så använder de sig oftast av en morot i mörkbrunt och detta set är inget undantag. Dock medföljer det bara en.

2x2tile.jpg

2×2 plattorna med en enda plupp i mitten är verkligen här för att stanna. Settet kommer med hela 9 stycken i mörkbeige.

bricks_modified.jpg

1×1 klossar med plupp på en sida. I 5984 Lunar Limo följde det med 4 stycken. I 7572 Quest Against Time medföljer 6 stycken.

clipbricks.jpgarches.jpg1x2bricknewcolor.jpglionheads.jpg

Settet innehåller fyra typer av bitar i den nya färgen. Det är  2 st. 1×1 klossar med clip, 6 st nya 1×3 valv, 15 st. 1×2 klossar och 2 st. dekorativa lejonhuvuden

 

Minifigs

Settet inkluderar fyra minifigs. Tyvärr är det ett licenstema så minifigsen är sk. ”fleshies”. Ja, nu vet jag att jag kommer att få en massa protester. Men jag hör till dem som föredrar de gula figurerna framför dessa sk. ”fleshies”.

dastan_smile.jpgdastan_angry.jpgdastan_back.jpg

Filmens huvudperson är den Persiske prinsen Dastan. Både torso och ben har tryck fram. Torson saknar tryck bak. Huvudet är vändbart med två olika ansiktsuttryck. Dessutom är håret en ny bit. Biten som håller svärden på ryggen är även det en ny bit. Även svärden verkar vara en nyare typ. De skiljer sig en aning från tidigare katanas.

girlsmile.jpggirlgrumpy.jpggirlback.jpg

Nästa figur att titta närmare på är prinsessan Tamina. Hon har bara tryck på torsons framsida medans benen är vanliga vita utan tryck. Huvudet är vändbart och håret, med den långa flätan, är nytt. Dock gör den långa flätan att manteln som synes inte riktigt vill sitta helt rakt.

 snackeguy_front.jpgsnakeguy_side.jpgsnakeguy_back.jpg

Hassansins ledare Zolm. Klädd i svart mantel och en svart Keffiyeh. Vanliga mörkbruna ben utan tryck och en mörkbrun torso med blågrå armar. Torson har tryck, men bara på framsidan. Zolm är den enda figuren som är unik för just detta set. Alla de andra figurerna kommer i minst ett annat set. Eller ja, det är väl en sanning med modifikation att han är unik för detta set, han finns ju även med det här magnet-settet.

villanfront.jpgvillanback.jpg

Den fjärde och sista figuren i settet är Nizam, vilket jag antar är filmens antagonist. Han har svarta ben och svart torso med elegant guld-tryck. Han är den enda figuren vars torso har tryck både fram och bak. Förutom i detta set så finns han även med i temats största set: 7573 Battle of Alamut.

 

Bygge

instructions.jpg

Instruktionerna är som vanligt lätta att följa. Varje steg inleds med en plocklista med de bitar som skall användas. Instruktionerna är dessutom uppdelade i två delar och vardera instruktionsbok bygger varsin del av det, faktiskt, modulära settet. Därmed så kan två personer ”kompisbygga” settet samtidigt.

bag2.jpg
bag2_back.jpg

Som jag nämnde innan så innehåller påse 1 enbart bitar till settet minifigs. Påse 2 innehåller bitarna till den här portalen. De bägge pinsen används för att fästa ihop den här främre delen med den bakre klippan. På baksidan av portalen ser vi en av dess fällor som ”aktiveras” genom att sprätta på den.

bag3.jpg

Påsen med nummer tre avslutar den första instruktionsboken och den främre delen av settet med två fällor på vardera sidan om en stengång.

traps_n_activators.jpg

Som vi skall se senare så går bägge fällorna att aktivera genom att trycka in de utstickande partierna med runda 1×1 plattor i perl gold. Men mer om det senare

bag4.jpg

Påse fyra var oväntat tung och används för att bygga den nedre delen av den bakre klippan. Det tillsynes malplacerade spjutet är en del i ett av settets mer brutala fällor och kanske en hint om hur det går för någon av filmens storskurkar…

bag5.jpg

Påse 5 avslutar hela bygget med att skapa klippans överdel och den portalliknande konstruktionen i transparant gult.

leftovers.jpg

Efter bygget är klart så får man som vanligt över ett par bitar. Det är i stort sett den typ av bitar som man alltid får över: ”ostbitar”, pins och runda 1×1 plattor. Saknas på bilden gör en 1×1 tile i svart. Men trots allt finns här två trevliga leftovers också: en eldsflammebit och en extra dagger of time är aldrig fel att ha.

Den som är intresserad så finns det en komplett inventarielista här.

 

Modellen

full_side.jpgfull_front.jpg
opening.jpgrocks.jpg

Modellen består av stengång omgärdad av fällor som leder fram till en portal. Bakom portalen finns en klippvägg där sands of time finns. Åtminstone antar jag att det transparanta gula skall vara sands of time.

Settet är rena drömmen för klippbyggaren då det till stor del består av sluttande bitar i mörkt blågrå. Visst kan man tycka att det är si och så med den nedre delen av klippan som är långt ifrån solid. Det finns en del håligheter Men jag tycker faktiskt ändå inte att det ser ut som att det fattas någonting. Klippan ser fullt tillräckligt solid ut. 

alternative1.jpg
alternative2.jpg

Settet är uppdelat i två  moduler så man är fri att göra en egen setup eller t.o.m. addera fler moduler om man har viljan och bitarna.

http://mittklipp.aftonbladet.se/app/player/mittklipp.swf?ID=36209&auto=no

Settet kommer som sagt med en hel del features. Här är en kort visning av de fem  dödliga fällorna. De två färsta fällorna aktiveras med en mycket smart och enkel konstruktion där man trycker in de utskjutande delarna längst fram. Sedan finns det några snurrande hjul som dastan måste hoppa över för att passera. Lien i portalen ”aktiveras genom att sprätta på den. Och den sista skickas iväg med hjälp av en hävstångsfunktion så att ev. minifig som står placerad därpå spetsas på spjutet nedanför.

http://mittklipp.aftonbladet.se/app/player/mittklipp.swf?ID=36210&auto=no

Man kan dessutom få ”sands of time” att lysa upp genom att sticka in dolken i det vänstra hålet. Sticker man in dolken till höger så händer det däremot ingenting. Nu skall det sägas att det lyser inte riktigt så pass starkt som det ser ut i videon ovan.

 

Summering

Jag vet inte riktigt hur jag skall beskriva det härr settet annat än som en slags kombination av ett legoset och ett dataspel. Nästan varenda 2×2 platta med en plupp i mitten representerar en plats där det händer någonting. Det är gott om fällor som den modige hjälten måste övervinna för att till sist nå fram till och besegra Nizam för att kunna aktivera sands of time.

De fyra medföljande figurerna är riktigt trevliga och användbara. Om man gillar ”fleshies” förstås. Men åtminstone två av figurernas torsos går att använda som gula minifigs. Även Dastans torso går säkert, med lite vilja, att använda tillsammans med gula figurer.

Settet har ett relativt bra pris. Trots att det är en licens så ligger priset per bit i linje med många av LEGOs egna teman som t.ex. Atlantis.

Fördelar

 • Bra pris
 • Många riktigt användbara bitar
 • Många ovanliga bitar
 • Många features som ger mycket ”lekvärde”.

Nackdelar 

 • Nedre delen av klippan är inte helt solid utan har en del mellanrum.
 • Perl gold ser lite för plastigt ut jämfört med både metallic och chrome gold.
 • ”Fleshies”. jaja, protester på men jag står fast vid att det är ett minus. 😉
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Recension: 7572 Quest Against Time

 1. Tobias skriver:

  En fantastisk recension av ett set jag inte hade tänkt att köpa. Men det verkar så pass häftigt att ett sådant måste inhandlas.

 2. Dreadcore skriver:

  Jag är på din sida när det gäller minifigsen! Minifigs är gula och inget annat 🙂 Många tycker att det är mer realistiskt med ”fleshies”, men jag vill inte riktigt ha realism med mina minifigs. Det är trots allt bara leksaker som riktar sig mot barn i första hand. Då ska det inte vara realistiskt.

 3. Kreativedude skriver:

  Hade först tänkt att köpa detta set, men när jag tog en närmare titt på semesterkassan visade det sig att inköpet skulle ta upp ungefär två tredjedelar av den. Får nog bli fight for the dagger, för en dagger of time vill jag ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s