Recension: 3841 Minotaurus (Repris)

LEGO’s brädspel är nog utan tvekan en av förra årets allra mest spännande nyheter. Och nu äntligen har de tio första börjat hitta ut till de svenska butikshyllorna. Förhoppningsvis kommer det inte att dröja lika länge innan omgång två, som redan släppts i vissa länder, komer till sverige. 

För att uppmärksamma att spelen nu äntligen kommer till Sverige så kommer jag att publicera ett par recensioner av några av spelen. Först ut är en ”repris” på recensionen av 3841 Minotaurus från 10 Januari i år:


 

En av förra årets allra mest spännande nyheter är nog de nya brädspelen från LEGO. Ja brädspel från LEGO är i sig ingen nyhet. Bland annat luffarschack, schack och fia med knuff finns sedan tidigare i en eller flera olika upplagor. Men här rör det sig istället om spel som designats specifikt för LEGO. Första vågen släpptes på försök i vissa utvalda marknader som t.ex storbrittanien och tyskland. Som tur var så är spelen en succe och kommer därför även att släppas i Sverige i augusti. Det kommer även att släppas ytterligare en handfull spel i vår. Men vad jag vet så finns det inget svenskt releasedatum för dessa ännu.

Under jul och nyår när så har jag haft testat spelet 3841 Minotaurus med den samlade släkten.

 Låda och bitar

boxfront.jpg
boxback.jpg
boxopen.jpg

Lådan är av samma typ som till vanliga brädspel med ett Lock som lyfts av. Precis som med de andra brädspelen i serien så pryds framsidan av två minifigs som spelar/befinner sig inuti spelet. Baksidan fokuserar mer på spelets features samt en beskrivning av detsamma på fyra olika språk. Det skall bli spännande att se om den svenska releasen kommer att ha beskrivningar av spelet på svenska. 

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi en 32×32 pluppar stor grön byggplatta, 3 påsar med lego-bitar, LEGOs ombyggbara tärning, en instruktionsbok, en regelbok samt en mall för labyrinten.

intressantabitar.jpg

Spelet innehåller en hel del spännande och nya bitar. De mest anmärkningsvärda bitarna är förmodligen de runda 1×1 plattorna med hål i mitten. Vad jag vet så finns dessa än så länge bara i brädspels-serien och bara i vitt. Men det är en användbar bit och jag skulle bli förvånad om den inte dyker upp i vanliga sett också.

Tärningen är av svart gummi-material och studsar mer än gärna. Så det rekomenderas att man inte har det allt för trångt med utrymmer när man spelar.

Spelet innehåller hela 12 st av de nya microfigurerna. 3 av varje färg. Tyvärr så är hela figuren en enda bit. Vilket är en fördel när man skall flytta dem. Men som MOC:are hade man förstås hellre sett att den varit i flera delar. 😉

 

Bygge

Jag tog ingen bild på instruktionerna men det finns inte heller så mycket att säga om dem. Det enda att anmärka på är att rutan som listar vilka bitar som skall användas i steget saknas. Nu är det inga som helst problem att bygga ihop spelplanen ändå. Men det märks att man blivit lite bortskämd med dessa rutor.

lathundsanvändning.jpg

Mallen används när man bygger labyrinten samt för att snabbt kunna återställa den efter en spelomgång utan att man behöver referera till instruktionsboken.

leftovers.jpg

Som vanligt så blir det ett par bitar över när man byggt färdigt spelplanen. Nu funderar säkert en del varför det följer med två stycken minifig skiftnycklar. Dessa används för att enkelt kunna byta ut tiles:en på tärningen (se bilden nedan). Den gröna 2×2 tilen är en alternativ sida till tärningen som används tillsammans med alternativa regler. Annars finns det inga konstigheter här.

dicetool.jpg

 

Spelet

game.jpg

Så var det då äntligen dags att ta en närmare titt på själva spelet. Reglerna är väldigt enkla och det följer även med ett par förslag på alternativa regler. Men i grund och botten så går det ut på att komma först med ett antal av ens figurer till det egna målområdet i mitten av spelplanen. Enligt orginalreglerna så är det två gubbar om man är två spelare eller bara 1 om man är tre eller fler. Men den regeln ändrade vi på rätt snart då ett parti kunde vara över på mindre än tio minuter. Så vi körde därför med att alla tre skulle komma i mål. Då tar ett spelparti c:a 30-60 minuter som det står på kartongen.

Spelet använder sig verkligen av LEGO-mediumet fullt ut. För spelplanen ändras hela tiden under spelets gång. För när man slår grå så får man flytta en av väggarna (de grå bitarna) och placera den vart man vill på spelplanen. Det gör att man öppna genväga åt sig själv, blockara motståndarens väg mot målet eller hindra att minotaurusen kommer åt att ”äta upp” ens spelfigurer.

Minotaurusen ja. Om man slår svart så får man flytta honom åtta steg. Om man stiger på en av motspelarens figurer med minotaurusen så så äter han upp, enligt barnen, denne som därmed flyttas tillbaka till starten.

Sammanfattning

Det här är ett fartfyllt och omväxlande spel där det aldrig är riktigt kört förrens en motspelare fått in alla sina gubbar i mål. För ett hopplöst läge kan vändas med ett turligt slag. Så det är spännande ända in i mål. Det är även ett spel som går snabbt att plocka fram och ställa undan. Lådan är så pass stor att det bara är att ställa ner spelplanen när man spelat klart.

Spelet använder också LEGO mediumet fullt ut. Inte bara är det så att spelplanen ändras under spelets gång. Det är ju även så att om man tröttnar på den här labyrinten så kan man enkelt bygga en egen. Så variationen är näst intil oändlig. Dessutom så går även tärningen att bygga om. T.ex så kan man byta ut en av sidorna med tärningsögon mot en grön tile som gör att man kan höppa över en häck (de gröna väggarna) med en figur.

Det enda som känns lite fattigt är förslagen på alternativa regler. De är väldigt simpla och är sådant som man själv kommer på direkt man läst de ordinarie reglerna.

Både jag och barnen älskar det här speler och kan spela det om och om igen. Tröttnar man så är det bara att byta ut någon regel. Så i augusti när spelen kommer ut i sverige så se till att investera i åtminstone ett exemplar av 3841 Minotaurus. Du kommer garanterat inte att ångra dig.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Recension: 3841 Minotaurus (Repris)

  1. Maria de Suède skriver:

    Det verkar vara ett intressant sällskapsspel… ☺

  2. Robban skriver:

    Tog ett ex direkt ur händerna på personalen på Lekit innan dom ens hunnit få upp det på hyllan. Vi gillar spelet skarpt och spelar flera omgångar om dagen just nu. Ett trevligt spel i fia med knuff kategorin. Köp, köp, köp!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s