Recension: 3836 Magikus

”Bli den som först lägger de magiska ingredienserna i kitteln och uttalar trollformeln! Samla de fyra specialingredienserna från hyllorna med hjälp av ugglan. Sätt stopp för dina motspelare genom att själa deras ingredienser för att själv ta hem segern. Ett enkelt men otroligt fängslande spel för 2 till 4 deltagare.”

Så beskriver LEGO själva 3836 Magikus, ett av de minsta spelen i denna första releasen av LEGOs brädspel i Sverige. Spelet kommer med 108 bitar (plus två extra) och har ett rekomenderat pris på 129 Kr. Vilket är ett per-bit-pris i linje med vanliga inhouse-teman.

 

Låda & innehåll

front.jpg
back.jpg

Lådan är en dryg fjärdedel så stor som lådan till spelen 3841 Minotaurus och 3843 Ramses Pyramid. Framsidan består till största delen av en bild på två minifigs som spelar spelet. Dessutom finns där angivet att spelet är för 2-4 spelare på 6 år eller äldre samt att ett parti tar 10-20 minuter.

Baksidan visar uppett foto på spelets innehåll, några features samt den beskrivning jag citerade i början av recensionen på fyra olika språk.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi en instruktionsbok, en regelbok, 109 bitar (varav två är extra) fördelade i två onummrerade påsar samt tärningsbiten som ligger löst i lådan.

gryta.jpg

Spelet kommer förstås med en svart kittel. Kitteln har ingen direkt funktion i spelet. Enda omnämnandet av den bland reglerna är en repetion om att vinnaren är den som först blandar de fyra ingredienserna däri. 

I övrigt finns det kanske inte så många jättespännande bitar som inte varit relativt lättöverkomliga de senaste åren. För den som är intresserad av vad mer spelet har att erbjuda i bit-väg så finns det inventarielistor både på Bricklink och Peeron.

 

Bygge

instruktioner.jpg

Instruktionsboken är rätt tunn och saknar plocklistor. Men som vanligt med brädspelen så är bygget mycket enkelt och är avklarat på bara ett par minuter.

leftovers.jpg

Efter det att man är klar med bygget så återstår det oväntat många bitar. Förutom ”the usual suspects” en klo/horn bit och en rund 1×1 platta så har vi en skiftnyckel  samt 8 st. 1×1 klossar i fyra olika färger. Skiftnyckeln är väl egentligen inte att räkna som extra bit då den följer med som ett verktyg för att lossa tiles:en från tärningen.

De 8 extra 1×1 klossarna är faktiskt inte heller extra-bitar då de används av ett av de medföljande förslagen på extra regler.

Spelet

game.jpg

Spelets orginalregler är mycket enkla. Man börjar med att placera ugglan på valfri rad eller kolumn på hyllan. Reglerna specificerar inte hur detta går till utan man får helt enkelt komma överens. Sedan turas man om att slå tärningen och tar en ingrediens av den färg som tärningen visar. Slår man vit så får man ta valfri ingrediens i den rad eller kolumn som ugglan står, om det finns någon kvar. Slår man svart får man stjäla en ingrediens från en motspelare. den som är först med att samla ihop minst en av varje ingrediens har vunnit. That’s it. Spelet innehåller inte så mycket taktik eller strategi. Det är i enbart turen som avgör.

Spelet har också en större brist som blir mer påtaglig ju fler spelare man är. Ingredienserna tar slut lagom tills att de flesta spelare sitter med tre av de fyra ingredienserna. Då uppstår den situationen att det blir den som först slår svart vinner. När vi spelade fyra så slutade alla partier med att den som slår svart vinner.

Som vanligt följer det förstås med ett par extra regler, även om ingen av dem direkt råder bot på den-som-slår-svart-först-vinner problemet. T.ex. kan man vid svart förutom att stjäla en ingrediens från en motspelare även få placera ut fladdermusen på en rad/kolumn och därmed låsa ingredienserna i den raden/kolumnen för motspelarna. 

En annan är den med hemliga recept. Man placerar alla 1×1 klossar, inklusive de åtta extra, i en hög i mitten och varje spelare väljer tre åt gången tills man har sex var. Fyra av dessa placeras sedan på i ”receptet” utan och de andra två läggs undan utan att man visar motspelarna vilket ”recept” man har. De ingredienser man samlat ihop lägger man på bordet framför sig istället för att sätta på ”receptklossarna”. När man har samlat ihop ingredienserna som motsvarar klossarna i ”receptet” så ropar man magikus och visar upp  sitt ”recept” varvid spelet är vunnet.

Vi testade en variant på denna regel, som jag faktiskt kan rekomendera, där placerar vi alla klossarna i lådan och varje spelare drar fyra klossar utan att titta eller visa motspelarna.

Summering 

3836 Magikus är ett enkelt och lättfattligt spel som verkligen passar alla då det är helt och hållet den som har turen på sin sida som vinner. Tyvärr så har spelet en brist som blir tydligare ju fler spelare det är i och med att ingredienserna snabbt tar slut och det då blir den som är först att slå svart som vinner.

Trots detta så tyckte barnen att spelet var ganska roligt så jag kan inte ge det ett annat betyg än godkänt.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s