Recension: 5893 Offroad Power

Augusti bjöd på ett par nyheter även till Creator-temat. Störst av dessa nyheter är 5893 Offroad Power med sina 1060 bitar. Som vanligt med Creator så kommer settet med instruktioner för tre olika modeller med ett visst tema. Denna gång är temat, med viss reservation, terrängfordon.

Som så ofta med Creator så håller även detta set ett pris som få set från andra teman kan matcha. Settet blir ditt för 799 Kr. Blott 75 öre per bit.

 

Låda & innehåll

boxfront.jpg
boxback.jpg

Lådan är av vanlig Creator stil. Framsidan fokuserar på settets huvudmodell medans baksidan handlar om features och ger en närmare titt på de två alternativa modellerna. Dessutom finns det som vanligt en lista på settets alla 1060 bitar på lådans ovansida.

contents.jpg

Inuti lådan hittar vi femton onumrerade påsar, 4 lösa däck samt fyra instruktionsböcker. De två alternativa modellerna har varsin instruktionsbok medans huvudmodellen kräver två stycken.

 

Intressanta bitar

1x2tiles.jpg

Vi sparkar loss avdelningen ”intressanta bitar” med dessa transparanta 1×2 tiles. Biten har bara funnits med i två set tidigare. Må vara att ett av dessa två innehåller hela 52 st. Men det settet finns inte att köpa i Sverige och det är osäkert om det ö.h.t. kommer hit. Men det är en helt annan sak.

Hur som hellst så följer det med fyra stycken i 5893 Offroad Power.

2xcheese.jpg

Näst på tur har vi dessa tre vita ”ostbitar” i 1×2 format. De har redan hunnit komma med i hela 14 set i vitt, detta set inräknat, men det är de första av dena bit ö.h.t. som hittat in i min samling.

arch_big.jpg

De här böjda bitarna är inte i närheten av nya. De första dök upp första gången redan 1992. Dock är det först med detta set som de kommer i blått.

arch_small.jpg

Inte heller dessa bitar är nya. Inte ens i färgen blå denna gång. Men De är inte så vanliga. De har tidigare förekommit i fyra set men dessa är antingen mer än 5 år gamla eller kostar dubbelt så mycket eller mer.

5893 Offroad Power kommer med åtta stycken.

bar.jpg

Metallic silver är ny färg för den här biten som man får med en av. Man får lov att tacka för att den inte är i perl silver.

mcholder.jpg

Här är ytterligare en ny bit i mina samlingar. Den är inte heller ny. Men har de senaste 5 åren bara funnits med i tre set.

vinsch.jpg

Sist men inte minst har vi den här Vinschen. Eller ja, egentligen så är väl pullback-motor en mer korrekt beskrivning. Motorn vrids upp genom att rotera axeln på sidan åt ett visst håll. När man sedan trycker in knappen så drar motorn tillbaks lika många varv för att sedan stanna.

Och om nån undrar ifall motorn går att använda till at driva en bil så är svaret nej. Motorn är ”spärrad” för rotation åt fel håll. Så efter det att motorn gått färdigt kommer bilen att snabbt bromsa in.

 

Modell 1: Dune Buggy

front.jpg
side.jpg
back.jpg
top.jpg
engine.jpg
front_shockabsorbers.jpg

Först ut av settets tre modeller är den som i instruktionsböckerna betecknas som ”Quick build”. Det är en s.k. Dune Buggy. Har för mig att de brukar kallas för ”Sandloppa” på svenska. Kort sagt en bil som är konstruerad enkom för att köras riktigt fort i öknen.

Modellen är väl genomtänkt med gott om detaljer med en hållbar konstruktion. Bygget går som beteckningen ”Quick build”  antyder snabbt och enkelt. Det hela inleds med att man bygger en grundstomme och sedan adderas mer och mer detaljer.

Det brukar ju vara lite si och så med Creator-settens alternativa modeller. Men den här känns nästan så pass bra att den skulle ha klarat av att sälja som ett separat set.

vinsch.jpg

Som den observante kanske la märke till så är motorn uppbyggd på vinsch-klossen och jag vet inte hur vanligt det är med att en dune buggy är utrustad med vinsch. Men den här är i alla fall utrustad med en.

leftovers.jpg

När man byggt färdigt så brukar man ju få ett par bitar över. Men kanske inte så här många… Det är ju rent bokstavligen så att man skulle kunna bygga en bil till av de överblivna bitarna.

boxcomparison.jpg

Och jämför man med settets låda så blir det rätt tydligt varför det är så mycket bitar kvar.

 

Modell 2: Lastbil med minitraktor

5893 Offroad Powers Medium build består av två modeller. En blå lastbil och en liten vit traktor. Byggnadsmässigt skiljer den sig inte så mycket från den föregående modellen. Det var bara i ett steg som jag hade lite problem att avgöra placeringen. Men det löstes enkelt med en bläddring framåt.

tractor_front.jpg
tractor_back.jpg
tractor_top.jpg

Man börjar med att bygga den här lilla traktorn. Redan här avslöjar modellen sig som en alternativ-modell. Det är en opolerad design av ”man tager vad man haver”-typen.

truck_front.jpg
truck_back.jpg
truck_sidedetail.jpgtruck_cabback.jpg

Sen är det dags att ta itu med lastbilen. Det är i stort sett inga problem med bygget. Jag blev lite tveksam på den korrekta placeringen när vinschen skulle monteras. Men en snabb bläddring framåt suddade ut alla tveksamheter. Sen kan även de allra yngsta ha lite svårt med de främre stänkskärmarna. Är man inte varsam så kan de ramla isär när man placerar dit 1×4 tiles ovanpå.

Konstruktionen är överlag tålig men det finns enstaka svaga punkter. T.ex. flakets sidor längst bak, bakom de bakre stänkskärmarna och de snottade detaljerna strax förarhytten. Att greppa lastbilen där när man skall lyfta den resulterar nästan alltid med lösa Legobitar…

Ett annat problem med lastbilen är baksidan av förarhytten. Precis som med traktorn så känns det områden väldigt opolerat. Man brukar ju ibland säga att det tycks fattas någonting men här är det rent bokstavligen så att det saknas någonting. Vinschen täcker förstås lite grann men annars är det bara ett stort hålrum…

both_front.jpg
both_back.jpg

För att sammanfatta mina intryck av denna medium build så är det en hyffsad modell men den lämnar en del övrigt att önska. Det märks verkligen att detta är en alternativ modell där bitarna var bestämda på förhand snarare än tvärtom.

 leftovers.jpg

Att det är en större modell märks om inte annat i mängden överblivna bitar. Det är betydligt glesare efter att denna alternativa modell är byggd än vad det var efter dune buggyn.

Modell 3: Jeep med släpvagn och fyrhjuling

Så har det äntligen blivit dags att ta en titt på kronan på verket. 5893 Offroad Powers huvudmodell. Eller rättare sagt huvudmodellerna. Det är ju trots allt tre stycken. Och att det rör sig om ett mer omfattande bygge framgår direkt av instruktionsböckerna. För det är två stycken och bägge är minst lika tjocka som instruktionsböckerna för de två alternativa modellerna.

quad_Front.jpg
quad_back.jpg

Den första av de två instruktionsböckerna inleder med bygget av den röda fyrhjulingen. Den är förvånandsvärt smidig med fungerande styrning och en bakaxel som kan rotera i hödled och därmed anpassa sig till terrängen. Sen så är den ju inte jätteful heller.

uppallad.jpg

Efter fyrhjulingen så trodde jag att det skulle bli till att bygga släpvagnen och att bok 2 bygger jeepen. Men faktum är att istället påbörjas bygget av jeepen redan i bok ett och avslutas i bok 2. 

Anledningen till den märkliga uppdelningen kan ses på bilden här ovan. För att föränkla bygget av jeepen så står den uppallad på vita technic-klossar. Inte bara för att de bakre hjulen har stötdämpare utan för att framaxeln kan rotera i höjdled för att simulera stötdämpare. Dessa klossar tas sedan bort för att användas till släpvagnens chassi.

Släpvagnen ja. Låt oss ta en titt på den innan vi kollar närmare på Jeepen.

trailer_front.jpg
trailer_back.jpg

Deignen är enkel men effektiv. Det är väl främst i fronten som den känns lite väl simpel men i övrigt så fyller den sitt syfte mer än väl.

jeep_front.jpg
jeep_back_tailgateup.jpg
tailgate_down.jpg

Efter att ha tagit en titt på inventarielistan så var tanken att slakta den på bitar efter att den här recensionen var klar. Men nu vet jag inte om jag vill riva den. Och, ja bättre betyg än så är väl svårt att ge. Det finns inte så mycket som man skulle vilja ändra på. Men det finns trots allt en och annan detalj. T.ex. så är den lite lägre i bakändan vilket gör att den lutar lite lätt bakåt.

engine.jpg

En annan detalj är att motorn är lite väl liten vilket gör att motorrummet är lite väl tomt. Men jag antar att det beror på att en stor del av utrymmet tas upp av funktionen för att aktivera vinsch-motorn Det gör man nämligen genom att trycka in frontgrillen. Notera den röda spaken i bildens överkant. Den utgör en smart låsfunktion som gör att man inte behöver hålla in grillen för att rulla upp vinschen. Det räcker bara med ett snabbt klick. Låsningen deaktiveras sedan genom att trycka ned spaken.

interior.jpg
interior_right.jpg

Settets designer har inte bara satsat allt krut på jeepens utsida. Även insidan har begåvats med en del detaljer, inklusive pedaler. Men man kan ju undra över vad ljussabelhjaltet med en transparant gul rund 1×1 platta skall föreställa. Mina barn har iallafall faställt att det är en bomb… 🙂

fullfront.jpg
full_side.jpg

Alla tre modellerna bildar tillsammans en fin helhet som mycket väl passar i bokhyllan även om det är jeepen snor det mesta av uppmärksamheten.Problemet är bara var jag skall ställa den. Den bokhylla som nyligen flyttat in i LEGO-trummet är ju redan full… 😉

leftovers.jpg

Och som vanligt med Creator så blir det så många bitar över att man undrar om man missat ett par steg i instruktionerna.

Summering

Med en bra och en hyffsad alternativ modell och en riktigt bra huvudmodell så bjuder 5893 Offroad Power på en hel del trevlig byggtid om man väljer att bygga alla tre modellerna. Föredrar man att bygga efter eget huvud så lär settet ändå kunna bjuda på en hel del trevliga byggtimmar. Eftersom settet är sådär prisvärt som bara Creator kan vara så finns här tillräckligt med utrymme för egen design.

 

Bra:

  • Prisvärt
  • Bra utval med användbara bitar

Mindre bra:

  • En av de alternativa modellerna är lite opolerad.

 

 

Det var det med recensioner av set från augusti-releasen. Här näst blir det två mer aktuella set med LEGO Harry Potter. Först ut där är 4840 The Burrow.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Recension: 5893 Offroad Power

  1. Ann & Filip skriver:

    Tack för att du uppmärksammade oss på att de vita Technics-bitarna endast är till för att använda under uppbyggnad av jeepen. Vi byggde ivrigt fyrhjuling och släp först – och saknade då de vita bitarna för uppställning av jeepen. Tur att ALLT går att gogla på…///Ann och Filip (6 år)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s