Recension: 4840 The Burrow

Det är oktober och LEGO Harry Potters efterlängtade återkomst är äntligen här. Senaste gången vi såg någonting från temat var 5378 Hogwarts Castle som var det enda settet i temat att släppas 2007. Men nu tre år senare så gör temat alltså comeback. Mycket tack vare TV-spelet LEGO Harry Potter Years 1-4.

En intressant sak är att trots 6 tidigare releaser så är det först nu som Familjen Weasleys ikoniska hem kommer som ett officiellt set: 4840 The Burrow. Men att det slutligen kommer nu kanske beror på att det i princip är sista chansen. LEGO Harry Potter har ju alltid följt filmerna och i den senaste, Harry Potter och halvblodsprinsen, så bränns ju huset ned av Bellatrix Lestrange & Co. Vilket också återspeglas i settet.

 

Låda & innehåll

box_front.jpg
box_back.jpg

Lådan är med sina 35x38x7 cm snudd på kvadratisk. Framsidan bjuder på sedvanlig actionbild medans baksidan fokuserar helt på features. Som vanligt med licensteman så presenteras de inkluderade figurerna på lådans framsida.

contents.jpg

I lådan hittar vi två instruktionsböcker och fyra numrerade påsar innehållandes 568 bitar. Det var först när instruktionerna ville att dekaler skulle appliceras som jag insåg att jag saknade DSS:en (Dreaded Sticker Sheet)

stickers.jpg

Först trodde jag att den saknades i mitt exemplar men här är den. Den hade ”klibbat” fast inuti instruktionsbok två.

 

Intressanta bitar

Settet kommer med en hel del unika eller ovanliga bitar. Här följer bara ett urval av dessa. En komplett inventarielista över settets innehåll hittas här.

door.jpg

Först ut är den här dörren. Den är en ny typ som lanserats i år. Dörren påminner väldigt mycket om den här som sågs så sent som i 10210 Imperial Flagship från tidigare i år. Men den nya skiljer sig på två punkter dels har den ett annorlunda fäste och dels är den förstärkt med en tjockare ram runt om.

newarch.jpg

Nästa bit är även den en bit som LEGO nyligen ändrat. Men denna är ännu nyare än dörren. Den är så ny att både de officiella bilderna och instruktionsböckerna till settet faktiskt använder den gamla varianten.

Själva valvet börjar en halv platta upp på biten istället för längst ned vilket medför att själva valvet är lite rätare än förut.

darkfleshbricks.jpg
darkflesh_1x4x2arch.jpgnew_arches_darkflesh.jpg

Har för mig att det var inte länge sedan som LEGO sa att det inte skulle bli några nya färger men ändå så kom Prince of Persia med en helt ny färg i år: Medium Nougat (AKA ”Medium Dark Flesh” på Bricklink). Och LEGO tänker klämma ur så mycket som möjligt ur denna nya färg för detta set innehåller en rejäl uppsättning med bitar i just denna färg. Av 568 bitar så är 85 i den nya färgen varav de flesta är vanliga standardklossar i storlekarna 1×1 (22st), 1×2 (19 st), 1×3 (15 st), 1×6 (5 st) och 1×8 (3 st).

darkred_slopes.jpg

Settet innehåller också en mängd bitar i mörkrött. Främst handlar det om slopes. Den här och den här är dessutom unika för just detta settet.

daily_prophet.jpgquibbler.jpgsocks.jpg

Trots att settet till stor del förlitar sig på dekaler för dekorerade element så återfinns, oväntat nog, även ett par förtryckta element. Det är två tidningar (the Daily Prophet och the Quibbler) samt två strumpor.

fez.jpg

En Fez är aldrig fel. Settet kommer dock endast med en enda.

bush.jpg

Settet kommer med två av dessa buskar i mörkbeige (dark tan). Busken har med den färgen bara släppts i ett annat set tidigare.

owl_difference_front.jpg
owl_difference.jpg

Även ugglorna har fått sig en översyn inför den här Harry Potter releasen. Här ovan visar jag en liten jämförelse mellan den gamla (följer ej med settet) till vänster och den nya till höger. Som synes ovan så är skulpteringen av den nya varianten betydligt mer grovhuggen än den gamla. Dock gör trycket att jag tycker att helheten blir bättre genom att den känns betyligt mer levande. 

 

 

Minifigs

Settet kommer med hela 6 st minifigs. Fyra av dessa har dessutom inte släppts som minifigs tidigare. Så detta set lär vara ett hett byte för den som samlar minifigs.

harry_potter_front.jpgharry_potter_back.jpgharry_potter_grumpy.jpg

Vi börjar såklart med huvudpersonen själv. Harry Potter. Han är långt ifrån unik då det finns inte mindre än 23 minifigs och en microfig Harry Potter. Dock är torson ny för denna release och även om figuren är snarlik den i 4841 Hogwarts Express så skiljer den sig på en punkt. Han har svarta ben istället för grå. 

ginny_front.jpgginny_back.jpgginny_back_nohair.jpg

Näst på tur är Ginny Weasley. Inte heller hon är ny som minifig. Hon har släppts som minifig en gång tidigare men det är så länge sedan som 2002. Här kommer hon med en grå stickad tröja och mörkröda byxor med tryck på framsidan. Håret är nytt och användbart.

Förutom i det här settet följer det med en Ginny-minifig i ovan nämnda 4841 Hogwarts Express men i det settet bär hon en Gryffindor uniform.

molly_weasley_front.jpgmolly_back_hair.jpgmolly_weasley_back_nohair.jpg

Molly Weasley gör sitt första uppdykande som minifig. Klädd i beige kofta, medium dark flesh byxor och ett förkläde (tryck). Torson har tryck både fram och bak. Och som synes på bilderna ovan så har huvudet inget alternativt ansikte.

arthur_front.jpgarthur_back.jpg

Även Arthur Weasley begåvas för första gången med en minifig. Han är klädd i grön(sand green) kavaj, brun rutig skjorta och ljusgrå byxor. Även Arthur Weasley saknar alternativt ansikte. 

fenrir_altface.jpgfenrir_greyback_front.jpg

Fenrir Grårygg klädd i svarta byxor, svart jacka och en grå skjorta med ”greköppning”. Likt de flesta av figurerna  i settet så kommer han med ett alternativt ansikte. Dock har torson inget tryck på ryggen.

bellatrix_front.jpgbellatrix_left.jpgbellatrix_right.jpgbellatrix_back.jpgbellatrix_back_nohair.jpg

Bellatrix Lestrange med en riktigt snygg svart klänning och ett helt fantastiskt burrigt hår. Vet inte vilket material som håret är tillverkat i. Ytan känns litegramm som det gummiaktiga materialet som återfinns i t.ex. den här hår-biten men samtidigt är det styvt precis som vanlig ABS.

Torson har utsökt tryck både fram och bak som även fortsätter ner fram på 2x2x2 slopen. Det enda negativa jag har att säga om trycket är att det är i ”fleshie” snarare än gult. Fast konstigt vore väl annars i ett licensierat set. 😉

owls.jpg

Till slut så har vi dessa två: Hedwig och Errol. Harry Potter och Weasleys ugglor. Trevligt nog så har Legos designers faktiskt lagt energi på att skapa olika tryck till de bägge ugglorna vilket ger dem helt olika karaktär mer än bara till färgen.

 

Bygge

ba1_swampstuff.jpgfireplace.jpg

Bortsett från settets minifigs så bygger påse 1 även dessa två katapulter och en överdimensionerad eldstad som kan ”teleportera” minifigs.Eldstaden skall vi titta närmare på lite senare.

Katapulterna har en räckvidd på upp mot en halvmeter och jag upptäckte snabbt att det är lätt hänt att projektilerna åker iväg och hamnar under sängar, soffor, byråer eller vad i möbelväg som nu råkar finnas i det rum där de avfyras.

 

bag2_progress2.jpg

Påse 2 bygger bottenvåningen upp till taket.

klocka&byrå.jpg

Och nej, det är inte bara en massa tråkig stapla-vägg. Här byggs även en del, om än enkla, möbler. Bl.a. dessa två. Ett golvur och en byrå.

bag3_progress1.jpg

Påse nummer innehåller till största delen mörkröda slopes och bygger bottenvåningens tak. Det lilla utstickande våningsplanet är främst dekoration men det går att komma åt för den med smala fingrar.

upperfloors_outside.jpg
top_outside.jpg

Påsen med nummer 4 på färdigställer huset med de två översta våningarna komplett med interiör.

 

Modellen

full_outside.jpg

Så var det då äntligen färdigt och vi kan ta oss en lite närmare titt. Huset som är byggt med kärlek och magi ger verkligen ett ihoplappat och rangligt intryck. Färgschemat går främst i mörkrött, brunt och nya medium nougat/medium dark flesh.

welcome.jpg

För första gången i Legobloggens historia så kommer vi nu att få en guidad tur av ett set. Och här är våra guider: Harry Potter och Ginny Weasley.

pig_pen.jpg

Första stoppet är denna lilla svinstia som rymmer en gris. Huruvida han/hon har något namn är för mig okänt, men det finns säkert något mer inbitet Harry Potter-fan som kan svara på det.

downstairs.jpg

Sen har vi det här fullt möblerade köket. Arthur Weasley läser senaste utgåvan av the Daily Prophet medans Molly tar hand om disken. Notera bl.a. traven med tallrikar. I lådorna därunder finns både knivar och gafflar. Dessutom så är köket fylld av dofter från den croissant som håller på att gräddas i ugnen.

topfloor_nofigs.jpg

Längst upp i huset finns detta sovrum, vilket jag antar hör till Harry Potter. Här finns en säng, en fönsterlampa, ett nummer av the Quibbler samt en Quidditchposter.

topfloor_figs.jpg

Ja, rummet är inte så rymligt men minifigs ryms att sitta/ligga på sängen samt att stå där bredvid…

… Men vad är det som unge herr Potter har i kikaren egentligen?

floor_2_nofigs.jpg

Mellanvåningen är lite rymligare. Här ryms både en kista och en våningsäng. Notera även postern för Chudley Cannons ovanför överslafen.

midfloor_figs.jpg

Båda sängarna rymmer en liggande minifig, Men Harry Potter kan inte ligga på överslafen då hans frisyr har alldeles för mycket volym. Däremot ryms Ginny

treasurechest_1.jpg

Men vänta lite där finns ju en kista också. Spännande! Vilka skatter kan den tänkas innehålla? Harry tycker att vi skall ta reda på det.

treasurechest_2.jpg

Spänningen är olidlig. Kan den tänkas innehålla någon gammal bortglömd skatt efterlämnad av någon av Weasleys avlägsna släktingar? Sakta öppnar de locket och upptäcker att den innehåller…

treasurechest_3.jpg

strumpor!! Vilken total besvikelse. Det är bara Rons stinkande sockor.

Men vill du veta en hemlis? Och berätta inte detta för någon! Under de där gamla strumporna finns det två guldmynt gömda.

naughty.jpg

Men vad är detta? Medan vi gått vår rundtur så har Bellatrix och Fenrir Grårygg hittat på rackartyg. Med sina katapulter tänker de skjuta eldbomber mot The Burrow.

defense.jpg

Våra vänner skyndar sig för att försvara sig mot de skurkaktiga dödsätarnas påhitt. Tyvärr följer det inte med trollstavar till alla så Molly får ta någonting annat. Men en stekpanna…? Klyschigt Molly, Klyshigt! Kunde du inte tagit en kavel när du ändå höll på? Jasså? Det följde inte med någon…!

Men hur skall detta sluta? Skall Bellatrix och hennes kumpan lyckas bränna ner huset. Skall våra vänner komma undan helskinnade eller rent av lyckas stoppa deras planer? Ja det är en helt annan historia som du som ägare av settet är helt fri att bestämma själv.

 

http://mittklipp.aftonbladet.se/app/player/mittklipp.swf?ID=37276&auto=no

Till sist så lovade jag ju att återkomma till den här eldstaden. Och innan summeringen sås kall vi ta en snabbtitt på denna. Funktionen är rätt så enkel. Man placerar en figur i eldstaden och vrider tvärt på spaken till höger. Gröna eldsflammor syns och figuren ”försvinner”. För figurer som lätt får hjärnskakning så rekomenderas hjälm.

 

Summering

complete.jpg

Ja, där har ni 4840 The Burrow. Ett set som väl ändå måste sägas ha saknats i LEGO Harry Potters uppställning trots 6 tidigare releaser.

Det är ett set som passar minst lika bra till flickor som till pojkar. Jag läste en recension, tror det var på Eurobricks, där recensenten jämförde huset med ett dockhus. Och jag är böjd att hålla med. Det finns en hel del lekvärde bara med att leka familj. Samtidigt får pojkarna sina ”shooters” i och med katapulterna som kan skjuta brandbomber. Så det är ett set som verkligen passar de flesta.

Det är inte så många av settets 568 bitar som är unika för detta set men däremot finns det en hel del som kan sägas vara rätt ovanliga. Det är framför allt en hel del sluttande bitar i mörkrött samt vanliga standardklossar i den senaste färgen i Legos palette. Och prislappen på 799 kronor är väl tämligen genomsnittligt för ett set av den här storleken dessa dagar.

Bra:

 • Sex minifigs varav fyra är helt unika för just detta set.
 • Mycket ovanliga bitar
 • Mycket och varierat lekvärde. Har något för de flesta.

Mindre bra:

 • Fleshies.
 • Var är resten av familjen Weasley?
 • En hel del stickers.

 

 

Då återstår det bara ett enda set i den här omgången av recensioner och det är 4842 Hogwarts Castle.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Recension: 4840 The Burrow

 1. Hmmm, Ganska snyggt sett, faktist. Men jag har tror faktist grisen har något namn. I sjuan så säger dem inget om grisen. Och ja, jag tycker att man borde få se Fred och George.

 2. Anders skriver:

  Mycket bra recension, som alltid. Grundlig och noggrann genomgång.

 3. Ferdik skriver:

  Jag gillar det här setet. Altl Harry Potter Lego tycer jag förresten håller hög klass.Kul att du är uppmärksam på nya bitar/förandrade bitar. För något år sedan förstärktes fönsterbågarna med viss designförändring som följd, så det varkar vara robust som gäller för Lego nuförtiden, och det är väl bra – bitar ska hålla att plockas isär många gånger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s