Recension: 4842 Hogwarts Castle

Största och dyraste settet i Harry Potter-releasen är 4842 Hogwarts Castle. Men det var väl tämligen väntat för vad vore väl Harry Potter utan Hogwarts?

Förutom att vara den fjärde versionen av den berömda skolan så är detta en av de större versionerna. Den har iallafall betydligt fler bitar än någon av de tidigare versionerna. Men samtidigt så är det även den dyraste versionen. Dyraste i butik kanske man skall påpeka. För de tidigare versionerna börjar vara så pass gamla att snittpriset på nya set numera krupit iväg över 2000 kronor.

Settets 1290 bitar är som sagt mer än någon tidigare version av Hogwarts. Dessa bitar blir dina för drygt 1,16 Kr styck. Vilket blir 1499 Kr för hela settet.

 

Låda & Innehåll

boxfront.jpg
box_back.jpg

Lådan är oväntat liten men välfylld. Den har exakt samma dimensioner som lådan till 5893 Offroad Power. Jag antar att LEGOs nya mer miljövänliga policy gjort att man slutat med att låta enbart priset avgöra lådans storlek och utgå mer från själva innehållet. (Åtminstone kan man ju hoppas det.) Så man får inte med så mycket billundsk luft med detta set som man kanske kunnat förvänta sig.

Lådans framsida är full av liv och rörelse. Samt att här redovisas settets tio karaktärer. Fast rent tekniskt sett innehåller settet 11 minifigs då även riddarrustningen i praktiken är en minifig om än med bara ett svart huvud.

Lådans baksida fokuserarsom vanligt på settets features vilka är oväntat få. Det tycks snarare som att man satsat mer på att få in så många kopplingar till olika händelser i serien snarare än den senaste filmen.

contents.jpg

Settet kommer med tre instruktionsböcker, en enorm DSS (Dreaded Sticker Sheet) och tio numrerade påsar som innehåller alla settets bitar utom de tre som ligger löst i lådan.

 

Intressanta bitar

Som vanligt med så här pass stora set så kommer även detta med ett gäng ovanliga och unika bitar och detta set är inget undantag. Det har som sagt blivit dags att ta en titt på ett urval av settets intressanta bitar.

keys_on_sprue.jpg

Först ut är dessa nycklar. Settet kommer med två stycken som sitter ihop med en gjutformsrest (finns det något annat svenskt namn på dessa?). Settet använder sig enbart av den ena till Argus Filch-figuren.

panels.jpg

Den här panelen lanserades första gången i och med nya Castle-temat ”Kingdoms” där de finns i både grått och svart. Dock är Beige(tan) en ny färg för dessa. Settet kommer med hela åtta stycken beiga.

panels_decorated.jpg

Panelerna dekoreras med klistermärken med tre olika varianter stenmur. Jag trodde först att det var bara två olika varianter men en närmare inspektion avslöjar att det faktiskt rör sig om tre varianter.

icecream.jpg

Settet kommer med en sån här bit kulglass i ljust orange

tc_3x3_dish.jpg

Settets två dementorer kommer med varsin transparant 3×3-parabolantenn.

helmet.jpg

Jag kan inte låta bli att associera den här hjälmen med filmen Ivanhoe som visas varje år runt ju/nyår på TV. Settet kommer med en enda i metallic silver.

printedtiles_1.jpgmap.jpg

Även detta set kommer med en del tiles med tryck. Förutom de båda tidningarna som även följer med 4840 the Burrow så följer det med en karta, ett brev och Hogwarts vapensköld. Dessutom får man med samma tile som finns med i impulse-settet 7955 Wizard med texten: ”You are far more powerfull than you would ever imagine”.

chrome_sword.jpg

Gryffindors svärd är av den lite större svärdstypen och i krom. En färg som är så blank att man spegla sig i den bokstavligt talat.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/windows.jpg

Inte mindre än 15 sådana här 1x2x2 fönster i brunt ingår. De är än så länge unika för detta settet. Dock så finns de även med i settet 10217 Diagon Alley som kommer att släppas runt årsskiftet.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/invisibility_cloak.jpg

Den här glittriga tygbiten som verkar som hämtad från något Belville-set skall föreställa Harry Potters osynlighetsmantel. Förutom här så följer den även med i 4841 Hogwarts Express.

turkey.jpg

Kan redan nu säga att settet inte är någon kalkon. Däremot så ingår det en i settet.

 

Minifigs

Som jag nämnt tidigare så innehåller settet hela elva minifigs. Det är så många att jag valt att visa dem tre och tre istället för var för sig.

snape_fröken_vaktis_front.jpg
snape_fröken_vaktis_back.jpg

Först ut är dessa tre. Severus Snape är som väntat klädd i svart. Det halvlånga håret är samma samma bit som klär Dastan i Prince of Persia-temat.Minerva McGonagall är klädd i grönt med spetsig hatt och mantel.Varken Snape eller McGonagall är nya som minifigs även om McGonagall senast sågs 2002 då figurerna i licenstemana fortfarande var gula.

Argus Filch är däremot ny som minifig. Här klädd i mörkblå jacka, beige väst och vit skjorta med slips. De svarta byxorna har tryck med bälte och en stor nyckelknippa på framsidan. Det gråa håret är kanske en anings långt. Men jag antar att det kommit alldeles för många nya hårbitar de senaste åren för att även Argus Filch skulle få en ny.

Ingen av figurerna har tryck på torsons baksida.

dementor_shortie_voldemort_.jpg
dsv_back.jpg

Sen har vi dessa tre. Längst till vänster har vi en dementor. Det slita fransiga tygstycket är tillverkat i ett betydligt mjukare och tjockare tyg än de vanliga mantlarna. Enda nackdelen med dessa är att de är aningens för långa för att passa en vanlig minifig. Ansiktet är som synes dubbelsidigt.

I mitten har vi Professor Filius Flitwick klädd i svart kavaj, väst och vit skjorta med fluga.

Killen till höger kräver väl knappast någon närmare introduktion. Seriens antagonist: Lord Voldemort.

Inte heller någon av dessa figurer har något tryck på torsons baksida.

harmoine_hp_dumbledore_fron.jpg
harmoine_hp_dumbledore_back.jpg
harmoine_hp_dumbledore_alt.jpg

Sen har vi tre av seriens mer framstående hjältar.

Harmoine Granger och Harry Potter är klädda i samma skoluniform med Gryffindors emblem. Bägge två har alternativa ansikten. En sak med dessa två som slog mig redan när jag såg lådans framsida är: Var är Ron Weasley? Han tillhör ju trots allt samma trio av protagonister som Både Harry Potter och Hermoine. Så om Harmoine följer med så borde vi väl ändå få med Ron också? Men jaja man kan väl inte få allt här i världen. 🙂

Tillhöger av dessa två figurer så har vi Professor Albus Dumbledore med sitt långa gråa hår och skägg klädd i en ljusblå dräkt. Under skägget så finner vi ett lite lätt bekymrat ansikte.

dumbledore_altback.jpg

Även Dumbledore har ett alternativt ansikte. Förutom ett lite annorlunda ansiktsutryck så saknar detta ansikte även glasögon. På bilden ovan syns även trycket på torsons baksida betydligt bättre.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/invisibility_cloak_with_fig.jpg

Förutom en trollstav och en svart kvast att flyga med så kommer Harry Potter även med en osynlighetsmantel. Och så här fungerar den. Man trär den helt enkelt över figuren. Som synes så är den rätt stor och med lite välvilja så ryms det två figurer därunder. Figuren har dock lite svårt att stå med manteln över huvudet om han/hon inte ”sitter fast” med pluppar under fötterna.

armor_front.jpgarmor_back.jpg

Sist ut har vi denna rustning som trots allt är att räkna som en minifig. Benen och Torson är ljusgråa utan tryck. Rustningen är i perl light grey medans hjälmen är Metallic silver. Och här syns det verklien varför metallic är överlägsen perl när det kommer till att representera metall.

 

Bygge

Som vi skall titta lite närmare på senare så är Hogwarts helt modulärt. Man börjar med att bygga små sektioner av murar med gångjärn som är tänkta att hålla ihop modulerna. Sedan byggs själva modulerna. Varje påse tycks innehålla lite fler bitar än den föregående med en peak när både påse 6 och 7 används samtidigt. I vanliga fall brukar ju påsar som används samtidigt få samma nummer men här tyckte man visst att de behövde egna nummer. Och nej det är inte så att man först använder påse 6 och sedan 7. Redan något av de första stegen i den delen använde bitar från bägge påsarna.

instructions.jpg

Instruktionerna håller sedvanligt hög kvalitet med plocklistor inför varje steg. Dock kan den svarta färgen vara lite blek och lätt att missta för mörkgrått. Vid ett tillfälle var jag påväg att använda en mörkgrå bit när det var meningen att vara en svart. I övrigt har jag inga anmärkningar att komma med förutom den gamla vanliga klagosången över att det är dekaler…

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/leftovers.jpg

När bygget är färdigt så blir det kvar en hel del bitar. främst runda 1×1 plattor men även hela fem stycken av de nya eld-/fjäderplyms-bitarna. Och jo, där är ett par handklovar. Nu undrar du kanske varför det. Men du får ge dig lite till tåls. Jag skall återkomma till dem om bara en liten stund.

 

Modellen

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/full_front.jpg
https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/full_back.jpg

Om 4840 The Burrow påminnde om ett dockhus så är det än mer så med detta set. Här finns inga shooters eller så funktionella features över huvud taget.4842 Hogwarts Castle är ett dockhus med ett flertal kopplingar till berättelserna om Harry Potter. Här finns Dumbledors kontor, biblioteket med inlåsta böcker, Tom Riddlers gömda dagbok, den stora salen dukad till välkomstfest, t.o.m. den där hatten som avgör vilket hus de nya eleverna skall tillhöra, m.m.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/wall_stumps.jpg

Settet är som sagt modulärt medfyra moduler som kopplas samman med tre ledade mur-stumpar, vilket gör att man kan arrangera slottet lite som man själv vill. Och, nej, det går inte att vika ihop modulerna till en enda byggand eller helt muromsluten borggård som t.ex. i 7946 King’s Castle.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/library_outside.jpg
https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/library_back.jpg

Första mdulen är detta bibliotek eller vad det nu skall föreställa.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/librar_bottomfloor_closed.jpg
https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/librar_bottomfloor_open.jpg

På bottenvåningen finns detta skåp. Exakt i vilket sammanhang den förekommer minns jag inte. Men jag har dock ett minne av att den förekommer i någon av filmerna.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/library_bottomfloor_harry_i.jpg

Harry potter, eller någon annan figur, kan i alla fall gömma sig inuti den.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/library.jpg
https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/library_harry_open.jpg

På våningen ovanför hittar vi anledningen till att jag kallar modulen för bibliotek. Ett skåp innehållandes tre ”inlåsta” böcker. Det är också här som handklovarna används. Dels så hindrar de att dörrarna glider upp för långt och dels gör de att dörrarna automatiskt stängs när man släpper dem. Ett riktigt smart användande av dessa.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/tower_outside.jpg

Modul nummer två är det här tornet som bland annat innehåller både Gryffindors och Slytherins elevhem.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/slytherin.jpg

Tornets bottenvåning utgörs av Slytherins elevhem. Inredningen består av två stolar ett bord med ett glas och the Quibbler (Samma som i 4840 The Burrow), två dekorativa ormar och en fackla i rummets mitt. Skylten längst in i rummet är en dekal fäst på en grön 2×2 tile.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/armor.jpg

På våningen där ovanför finns, förutom en stor svart spindel på golvet, denna rustning uppställd.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/book.jpg

Hela ställningen med rustningen går att rotera. På dess baksida återfinner man en svart bok tillhörande Tom Riddle (Tom Dolder tror jag han heter på svenska).

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/gryffindor.jpg

Våning tre består av Gryffindors elevhem vilken är betydligt rymligare än Slytherins elevhem. Här finns även en stor eldstad.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/spak.jpg

Och genom att trycka in den här utstickande saken…

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/sirius-black-face.jpg

… så dyker Sirius Blacks ansikte upp i eldstaden. En av settets få funktionella features.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/owls.jpg

Längst upp i tornet återfinns Hedwig och två andra ugglor.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/sal_out.jpg
https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/sal_doorside.jpg
https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/sal_side_nodoor.jpg

Tredje modulen är även den största. modulens fasad är rätt enkel men funkar bra ändå.

På ena långsidan finns hela 15 st bruna 1x2x2 fönster. Dock följer det inte med något fönsterglas till dessa.Taket i ”ärgad koppar” (Sand green) är betydligt brantare än vad jag trodde att det skulle vara.

Bägge kortsidorna pryds av fönstermålningar i blåa och orangea transparanta bitar. Tyvärr finns det även en liten brun skönhetsfläck på bägge sidor.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/sal.jpg

Inuti modulen hittar vi den stora samlingssalen. Här finns en talarstol, två finare stolar och två långbord dukade till fest. I taket hänger en ljuskrona och flaggor för Slytherin och Gryffindor. Det tycks som att i LEGO Harry Potter har man rationaliserat bort både Hufflepuff och Ravenclaw.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dumbledore_out.jpg
https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dumbledore_back.jpg

Sist men inte minst har vi denna modul med Hogwarts emblem ovanför porten.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dd_downstairs.jpg

Bottenvåningen upptas till stor del av denna spiraltrappa med lösa roterande trappsteg. Det är bara det nedersta steget som är helt fast.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/seeker_james_potter.jpg

Bakom trappan finns dels denna trofe-hylla med en vapensköld med texten ”Seeker – James Potter” (dekal). En referens till första filmen, och boken såklart, insåg jag här om dagen när jag såg den igen.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dd_treasure.jpg

På nedervåningens andra sida hittas denna skattkista. Den innehåller dels en skriftrulle (brun 2×2 tile med tryck) och dels De vises sten, åtminstone antar jag att det är det som den röda kristallen skall föreställa. Ytterligare en referens till första filmen/boken.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dd_topfloor.jpg

Vi hoppar över dumbledores kontor för en snabbtitt på översta våningen. Här finns Gryffindors svärd och den där sorteringshatten som bestämmer vilket elevhem som nya elever skall tillhöra.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dd_office.jpg

Ja, och så har vi då Dumbledores kontor. Här finns en flott stol med hög rygg, ett litet bord och två bokhyllor.

dd_shelves.jpg

Bokhyllorna är rätt snyggt gjorda med diverse burkar och flaskor.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/dd_shelves_content.jpg

Inuti bokhyllornas lådor finns det dels ett brev och dels en huggtand från en basilisk.

 

Summering

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/moduler.jpg

Sådär, då hade vi spanat in varenda vrå av Hogwarts Castle med setnummer 4842. Settet är den största versionen utav den berömda magikerskolan. Ett påstående som grundar sig helt på priset och antalet bitar då jag inte har något av de andra versionerna att jämföra med.

Settet innehåller ett par funktionella features men de är få och rätt enkla. Settets styrka ligger snarare i alla de referenser som settet nästan svämmar över av. Och på tal om referenser så får jag en känsla av att settet är baserat på spelet LEGO Harry Potter Years 1-4 snarare än den senaste filmen.

Settet är verkligen att rekomendera till alla fans av Harry Potter som även gillar LEGO. Jag menar det är ju för tusan Hogwarts. Och även om settet kanske inte inehar så mycket funktionella features eller shooters så finns här det mesta man behöver för att återskapa ens favoritscener från berättelserna om Harry Potter. Eller varför inte skapa helt egna scener?

Men var är Ron Weasley?

Bra:

  • Många användbara bitar.
  • Slopes, om än inte så många, i färgen ”Sand Green”.
  • 11 minifigs.
  • Modulär konstruktion.
  • Mycket referenser till flera filmer/böcker. Inte bara den allra senaste filmatiseringen.

Mindre bra:

  • ”Fleshies”. 😉
  • Var är Ron?
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Recension: 4842 Hogwarts Castle

  1. Anonyma jag skriver:

    Jo, det där skåpet finns med i sexan, Malfoy använder det när dödsätarna kommer. Det andra exemplaret, som dödsätarna använde finns i Borgin & Burkes.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s