Recension: 7977 Seabed Strider

LEGO Atlantis är tillbaka för, så vitt jag vet, sista gången och likt Power Miners så innebär det sista släppet en liten omstyling både vad gäller figurer och färgschema. Färgschemats ljusgröna nyanser har byts ut mot gult och Atlantis väktare har utökats med ett gäng nya figurer.

Releasen består av fem set varav 7977 Seabed Strider är det näst billigaste med ett rekoromenderat pris på 129Kr. Ett hyggligt pris med tanke på att settet innehåller 105 bitar (1,23 Kr per bit) och hela två minifigs.

 

Låda & Innehåll

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/front.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/back.jpg

Lådan har samma stil och utseende som tidigare set i temat. Som vanligt så är framsidan en actionbild som visar upp settets olika modeller medans baksidan fokuserar på settets features. Settets feature ja. Det finns en enda men det är å andra sidan en nästan ovanligt avancerad sådan för ett set i den här prisklassen. Eller har i allafall ambitionen av att vara det.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/contents.jpg

Inuti lådan återfinns de 105 bitarna förpackade i två onummrerade, en DSS (Dreaded Sticker Sheet) och en instruktionsbok.

 

Intressanta bitar

Kanske är det för att det lider mot ett nytt år och det därmed kommer en hel del nya bitar men settet innehåller faktiskt en hel del spännande bitar trots sitt relativt lilla format.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/column_n_clip.jpg

Settet kommer med två av de nya texturerade runda 2×2 klossarna i vitt. Det är en helt ny bit för i år. Och 7977 Seabed Strider är det, hittills, billigaste settet som dessa följer med i.

Sedan har 1×1 plattorna med ett clip ovanpå fått ett syskon i dessa 1x2plattor med ett clip ovanpå. Settet kommer med tre stycken.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/harpoon_n_trident.jpg

Precis som i de övriga fyra nya Atlantissetten så kommer dtta med en ny färg, flat silver, på harpungevären. 7977 Seabed Strider kommer med två stycken.

”Men vänta lite vad gör treudden under ‘intressanta bitar’?” kan jag höra er fråga. Anledningen till att den finns med här är att den är tillverkad i ett betydligt styvare material än de tidigare i serien. Jag får för mig att det är vanlig ABS till skillnad från de gamla som var gjutna i ett mer gummiaktigt material.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/shield_front.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/shield_back.jpg

Sen har vi den här skölden i sand green som är helt unik för just detta set. Dekorationen på framsidan är inte en dekal utan är tryckt direkt på biten och sånt är förstås alltid trevligt.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/flippers.jpg

Precis som övriga set i denna release av Atlantis så kommer 7977 Seabed Strider med gula simfötter. Dessa  har tidigare kommit med bara ett enda set: 3536 Divers Jet Ski, ett promo-set från 1998.

 

Minifigurer

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/shark_front.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/shark_back.jpg

Först ut till inspektion av settets två minifigurer är dess antagonist: Hammarhajmannen. En fantasifull variant av hajmannen från de tidigare Atlantisreleaserna.

Det stora huvudet i mörkt blågrå är tillverkad i samma mjuka material som mantamannen och den tidigare hajmannen. Både ben och torso har tryck på framsidan men ej där bak.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/shark_noheadgear.jpg

Under det stora hajhuvudet döljer sig ett vanligt minifighuvud i transparant röd färg med tryck föreställandes tänder och, faktiskt, ögon. Det sistnämda får figuren att se ut som en bisarr seriefigur utan hajhuvudet på.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/front_nohelmet.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/back_nohelmet.jpg

Atlantisdykaren som följer med är Axel Storm. Den nyare versionen av figuren, som följer med settet, syns till höger med gula armar istället för limegröna. Huvudet är som synes samma dubbelsidiga huvud som kom med figuren i tidigare releaser. Däremot så är trycket både på torso och ben nytt. Och ärligt talat så tycker jag nog att det ”gamla” trycket är bättre. Det känns på nått sätt mer detaljerat än det nya.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/front_helmet.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/back_helmet.jpg

Med hjälmen på så märks förstås ytterligare en skillnad mellan den nya och gamla figuren. Inte bara är visiret i trans-yellow utan dessutom är hjälmen i ljust blågrå. Här vinner den nyare figuren helt och hållet på visirets färg. 😉

 

Bygge

Då det är ett tämligen billigt set så finns det väl inte så mycket att säga om själva bygget annat än att det går ganska fort. Manualen är förstås av den enklare typen utan plocklistor.  Det enda som kan vara lite problematiskt är att applicera dekalerna. Flera av dem är ganska små och skall placeras på 1×1 ostbitar. Så har man klumpiga fingrar såsom undertecknad så rekomenderas pincett. En intressant detalj i konstruktionen av mechan är att benens fäste i kroppen består av två olika typer av gångjärn.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/leftovers.jpg

De flesta av de bitar som är kvar är att räkna som ”the usual suspects” med pins, ostbitar och runda 1×1 plattor. Dock är det intresssant att settet faktiskt kommer med ett extra par gula simfötter. Och med tanke på att Bricklink listar gula simfötter som extras till detta set så handlar det inte om någon felpaketering. Settet kommer med ett extra par simfötter. Vilket för övrigt även verkar gälla de flesta andra set i den senaste releasen till Atlantis.

 

Modellerna

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/pillar_front.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/pillar_back.jpg

Först ut att byggas är den här lilla dekorativa pelaren. Det är förstås trevligt att få ett par av de nya runda 2×2 klossarna och skölden är hyffsat snygg. Men jag kan inte låta bli att tycka att den är mer utfyllnad än någonting annat. Kanske borde man ha skippat denna och satsat en anings mer krut på själva mechan och dess förvandling.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/mech_front.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/mech_side.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/mech_back.jpg

Den andra modellen är denna mecha. Färgschemat är väl balanserat och både färg och utseende passar väl ihop med tidigare set i temat. Men det är också här någonstans som det bra med settet tar slut. För mechan saknar all slags poserbarhet. Benen går visserligen att böja bakåt men eftersom fötterna inte kan vridas uppå mer än så här så spelar det ingen roll. Benen har inte ens den där sliding-funktionen som de flesta mechas hade under Classic-Space eran.

 

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/sub_front.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/sub_side.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/sub_back.jpg

Precis som lådans baksida visar så går mechan att förvandla till en ubåt med ett fåtal snabba vridningar. Ubåten är väl inte direkt ful men jag saknar någonting. Hela dess aktre delar saknar substans. Inte nödvändigtvis att tomrummet mellan de bakåtfällda benen behöver fyllas utan kanske istället ett par större fenor skulle sitta fint.

 

Sammanfattning

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/7977/complete.jpg

Settet är baserad på en intressant ide. Men tyvärr gör den låga prisklassen att varken mecha eller ubåt blir särskillt bra. Samtidigt innehåller settet en pelare som inte känns som annat än utfyllnad. Men det är onekligen en spännande ide. Om än inte ny för temat då även 8080 Undersea Explorer kunde förvandla sig. Men prisklassen begränsar och 7977 Seabed Strider skulle sannorlikt ha tjänat massor på att vara 50-lappen dyrare.

Priset per bit på 1,23 Kr får väl sägas vara hyggligt ändå. I alla fall jämfört med många andra set i temat där bitpriset legat på dryga 1,4 Kr per bit. Och då innehåller settet ändå två minifigs och en unik bit som till på köpet har tryck istället för en dekal.

Fördelar

  • Innehåller spännande och unika bitar
  • Två snygga minifigs

Nackdelar

  • Varken mecha eller ubåtsen är riktigt klockrena 
  • Många små dekaler som är pillriga att sätta på.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Recension: 7977 Seabed Strider

  1. Simon skriver:

    I setet deep sea Raider så får man med Brains från power miners 🙂

  2. Simon skriver:

    Ps hur går det med vatten tornet?

    • Johan skriver:

      Det går låååååååååååååååååååååååååååååååååååååångsamt. Ser just nu inte ut att vara färdig före sommaren. :/

  3. Simon skriver:

    Ok vad tråkigt

Lämna en kommentar