Recension: 2257 Spinjitzu Starter Set

Årets storsatsning från LEGO är väl utan tvekan Ninjago. Förutom leksetten och det Beyblade-inspirerade spelet så kommer det även filmer på Cartoon Network och t.o.m. ett spel till Nintendo DS.

Men huvudspåret verkar trots allt vara ”Spinjitzu”. Ett spel som till viss del påminner om Beyblade även om där finns en hel del skillnader.Och det är om detta spel som årets första recension skall handla om. Eller närmare bestämt startpaketet som heter 2257 Spinjitzu Starter Set. En recension som sponsrats av HB Adventure/Helofas webshop.

Men innan vi sätter igång så är det kanske läge att sätta på lite stämningsfull musik.

(Weekend Whip av The fold)

 

Låda

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/boxfront.jpg

Egentligen så är väl ”låda” fel ord då settets förpackning är rätt så olik vanliga Lego-sets förpackning. Framsidan visar så klart upp mycket av det som ingår. De bägge figurerna, deras vapen och ”spinners” m.m.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/boxback.jpg

Baksidan innehåller all den obligatoriska varningstexten på alla möjliga språk men även bilder på den rätt enkla arenan som ingår samt gör lite reklam för två av temats lite större set.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/contents.jpg

Inuti förpackningen hittar vi bygginstruktioner och regler, tre onumrerade påsar med bitar, två lösa spinners samt spelkorten i två separata förpackningar á 5 kort vardera.

Och det är inte bara den yttre förpackningen som skiljer sig från normala Lego-set. Även påsarna med bitar skiljer sig en aning. Jag uppfattar dem som betydligt enklare än de normala påsarna.

 

Intressanta bitar

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/white-spinner.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/black-spinner.jpg

Settets minifigs kommer med varsin ”Spinner”. Jay med en vit och Frakjaw med den svarta. Spinnern är en 6×6 pluppar stor rund kloss som är betydligt tyngre än motsvarande legobitar. I mitten finns ett fäste för minifiguren. Detta fästa kan rotera och i.o.m. detta så höjs/sänks plattan i mitten vilket minskar/ökar figurens fäste i spinnern.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/spinner_bottom.jpg

Undersidan är svagt konvex med ett kvadratiskt hål i mitten där en 2×2 kloss kan monteras. För att kunna få bra snurr på spinnern så fäster man en sån här bit i hålet.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/skeleton-arms.jpg

Temats skelett kommer med dessa nya armar som trots allt ser mer ut som skelettarmar än de där robotarmarna som använts tidigare. Armens nackdel är handens vinkel som inte går att ändra.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/bone.jpg

Ett av vapnen som följer med Frakjaw är detta jätteben som är en ny bit för detta tema.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/weapons.jpg

Man får även med ett stridsgissel och ett spjut i Perl Gold. 2257 Spinjitzu Starter Set är det första set där någon av dessa två bitar kommit i denna färg.

 

Minifigs

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/jay_front.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/jay_back.jpghttps://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/jay_front_noheadgear.jpg

Den medföljande ninjan heter Jay och är klädd i blått. Både torso och ben har tryck fram. Och för den som undrar så har figuren de där förhatliga märkningarna på armarnas insidor som sägs betyda att figuren är tillverkad i Kina. Men jag måste säga att jag tycker att den här figuren inte skiljer sig nämnvärt i kvalitet från de vanliga dansk-/tjeckisk-/mexikansk-tillverkade figurerna.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/frakjaw_front.jpghttps://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/frakjaw_back.jpg

Frakjaw heter det medföljande skelettet. Klädd i en svart rustning med röda spikar och höftskynke. Huvudet har även ett karaktäristiskt tryck där den spruckna skallen är ihopskruvad med stålplattor. Tyvärr ingår inte den där hatten som Frakjaw har på alla bilder.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/frakjaw_noarmor.jpg

Som synes så döljer det sig även lite tryck under rustningen. 

 

Spelet

Som synes så skippar jag sektionen ”bygge” då settet bara innehåller 57 delar varav 10 är kort (2 figurkort och 8 stridskort). Så istället går vi rakt på själva spelet ”Spinjitzu”.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/full.jpg

Det är ett spel för två spelare med väldigt enkla och rättframma regler. Tyvärr så kommer varken regler eller spelkort på svenska. De finns på danska men det kan vara nog så svårt att förstå för de yngsta. 

Spelet inleds med att varje spelare väljer varsin figur och ”spinner”, tre vapen samt fyra stridskort. Man kan även använda sig av fler än fyra stridskort men regler för detta följer inte med i detta starter set. Grunden i spelet är väldigt enkel. Man placerar figuren i spinnern. Ett av de tre vapnen placeras i figurens händer. Sedan snurrar man spinnerna mot varandra samtidigt som man säger ”Ninja Go!”. Den figur som först ramlar av sin spinner har förlorat omgången och måste ge sitt vapen till motspelaren. Enkelt, som sagt. Sen finns det förstås en del taktik bakom vilka vapen man skall välja till sin figur m.m.

För att ge spelet mer variation och krydda så har man, som sagt, även lagt till en mängd stridskort som påverkar spelomgången på olika vis. Dessa kan spelas ut vid olika tillfällen beroende på kortets typ. Ett kort kan bara spelas ut en gång under spelets gång. 

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/battlecard.jpg

Här ser vi ett exempel på ett stridskort. Det är ett av de bättre korten som följer med det här settet. Om man förlorar omgången kan man spela ut detta kort och offra en skelettarm och därmed fortsätter omgången som om din figur inte hade ramlat av.

Men för att få spela ut ett kort så måste ens figur ha minst lika mycket kraft i ett specifikt element (Eld, blixt, jord eller is) som kortet visar.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/frakjaw_card.jpg

Och det är här som figurkorten kommer in. Där kan man se hur mycket kraft i de olika elementen som ens figur har. Här ovan ser som exempel Frakjaws figurkort. Där kan vi se att han har 400 eld (röd), 300 blixt (blå), 300 jord (svart) och 0 is (Vit).

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/power.jpg

På stridskortet ”Cut n’ Run” som vi såg ovan kan vi se att den kräver att ens spelfigur har minst 200 i Jord (svart) för att få spela ut kortet. Det låter kanske rätt billigt för ett kort som gör att man undviker en förlust.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/2257/goldweapon.jpg

Men det finns faktiskt ett krav till som bara vissa kort har. Kortet ”Cut n’ Run” har symbolen, en gyllene katana, som visas här ovan. Symbolen innebär att kortet bara kan spelas om din figur håller i ett gyllene vapen.

Så om din figur har minst 200 jord och håller i ett gyllene vapen och du förlorar omgången kan du spela ut detta kort och ge en av figurens skelettarmar till motspelaren för att omången skall fortsätta som om din figur inte hade ramlat av spinnern.

Här finns ett galleri med de kort som finns för tillfället. Många av effekterna är olika varianter av samma saker. T.ex. att motspelarens figur måste stå på ett ben, fällor som gör att motspelaren förlorar om hans/hennes spinner rör kortet, olika metoder att styra spinnern o.s.v.

Till våren kommer det även att komma nya figurer vilka jag antar kommer med nya kort. För som jag tolkar siffrornalängst nere till höger så finns det totalt 81olika kort. Figurkort och stridskort sammanräknat.

 

Omdömme

NinjaGo/Spinjitzu är ett rätt underhållande spel med enkla regler som gör att även de allra minsta kan vara med och spela. Sönerna blev helt sålda på spelet och pratar redan om att skaffa fler gubbar. Så det har onekligen potential att bli en succe. Men en sak som ligger det i fatet är det tämligen höga priset. Riktpriset på detta startpaket är hela 199 kr och 99 Kr per styck för de individuella figurerna. Vilket är lite synd. För hade priserna varit lägre så tror jag att skulle ha varit en given succe. Nu får vi se hur det går.

Det är ingenting som säger att man måste köpa detta set för att spela spelet. Reglerna följer även med de individuella figurerna. Så man kan även köpa två sådana om man gillar några av de andra figurerna bättre. Dock så är det en fördel om man har arenan då detta begränsar spelplanen. Annars är det lätt hänt att de bägge figurerna bara snurrar ifrån varandra vid träff. Men arenans konstruktion är ganska enkel så har man bara samlat lego sedan tidigare så är chansen stor att man har bitar att bygga en egen arena med. Och den måste ju inte se ut exakt som denna. Det är ju trots allt Lego vi pratar om. 😉

För

  • Enkla regler
  • underhållande

Emot

  • Högt pris
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: 2257 Spinjitzu Starter Set

  1. Mikael skriver:

    Toppen med en så bra och grundlig genomgång av spelet detta har jag letat efter!Jag gillar även de recensioner du gjort tidigare verkligen en bra blogg!En fråga om spelet bara: Står det något i reglerna vad man ska göra om ingen har ramlat när de har snurrat klart? Eller det kanske inte kan hända?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s