Recension: 3367 Space Shuttle

Nu i mars så återupptar äntligen Lego City sitt rymdprogram med fyra nya set. Det är visst tolv år sedan senast men tack vare ett nytt avtal mellan Lego och NASA så tar nu minifigurerna åter igen steget ut i yttre rymden. Vi får allt från månbilar till raketuppskjutningsramper till den numera pensionerade rymdfärjan. Och det är förstås det sistnämnda settet som denna recension skall handla om. Närmare bestämt 3367 Space Shuttle.

Låda & innehåll

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/boxfront.jpghttps://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/back.jpg

Lådan är av klassiskt city-snitt med ”Hey!” bilden och allt. Baksidan fokuserar som vanligt på settets feauters vilka är väldigt få. Lastluckan går att öppna och däri finns en kran som kan lyfta i/ur sateliten. 

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/faktaruta.jpg

På högra kanten av lådans baksida finns denna lilla faktaruta med text på ett flertal olika språk, dock inte på svenska, som ett tecken på Lego och NASAs nya samarbete.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/contents.jpg

inuti lådan hittar vi två numrerade påsar, en lös svart 6×16-platta, en DSS och en instruktionsbok.

 

Intressanta bitar

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/huge_nose.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/huge_nose_under.jpg

Vi inleder denna sektion med ett av settets mer iögonfallande bitar: Den enorma flygplansnosen. Och ja, detaljerna längst fram är tryck och inte dekaler.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/nose_bottom.jpghttps://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/nose_bottom_under.jpg

Och den stora nosbiten ovan kompleteras självklart med denna underdel. Detta är dock den första gången som denna bit kommer i svart.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/2x3tile.jpg

Settet kommer med dessa 2×3 tiles med ”clips” på ena kortsidan. Transparant ljusblått är inte bara en ny färg för dessa bitar det är första gången de kommer i en transparant färg över huvud taget.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/2x2hinges.jpg

Efter att ha sett bilder på settet så antog jag att lastluckorna var fästa i sådana här gångjärnsbitar. Men som ni kan se här ovan så handlar det faktiskt om en helt ny bit. Settet kommer med 8 st i rött.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/hinges.jpg

Och på tal om lastluckorna så består de av 6 st sådana här bitar i vitt. Bitar som senast sågs 2008 i ett Mars Mission set.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/wings.jpg

färjans vingar består av dessa ”trekantiga” bitar som är släta i mitten och med pluppar i en ram runt om. Jag får för mig att de är nya då jag inte kan hitta dem i bricklink-katalogen. Varken under ”Wedge Plate” eller ”Tile Modified”.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/windscreen.jpg

Settet är det första med denna 3:e generation av dessa vindrutor. Man ändrade den senast bara här om året men det verkar som man inte var nöjd med den förändringen för nu har man bytt ut 2×2 ”plattan” längst fram på den förra versionen och satt dit en liten stång istället.

Settet kommer som synes med två stycken i vitt.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/atlantis_helmet.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/intresting/visor.jpg

Den nya hjälmen och visiret från Lego Atlantis ser ut att leva vidare efter det temats död. Nu som rymddräkt i vitt och metallic gold.

 

Minifig

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/minifig/front_helmet_small.jpghttps://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/minifig/back.jpg

Settet kommer med en enda minifig. Torson har tryck både fram och bak och nej, det är inte samma tryck som till astronauterna i 10213 Shuttle Adventure. Figuren kommer dessutom med två olika hjälmar. Dels har vi denna uppdaterade hjälmen som sågs första gången med denn sista releasen till Space Police III.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/minifig/front_atlantishelmet.jpghttps://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/minifig/back_atlantishelmet.jpg

Den andra hjälmen är förstås den vita atlantishjälmen som vi såg under ”intressanta bitar” ovan. Och jag måste säga att den passar riktigt bra som rymddräkt och visiret i metallic gold är förstås pricken över i:et. Perfekt hade det varit om visiret varit i chrome gold istället. Men ja, man kan väl inte få allt här i världen och jag är glad att det inte är perl gold!

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/minifig/front_nohelmet.jpg

Och här har vi vår kära astronaut utan hjälm. Huvudet med solglasögon och ett lite lätt ”tjurigt” utseende är långt ifrån nytt eller unikt och finns förutom i gult även i dark flesh.

 

Bygge

På lådans baksida står det att modellen är uppdelad i moduler för, som det heter, en ”easy start”. Men jag vet inte riktigt vad man menar med ”moduler”. Modellen är ingalunda modulär. Efter påse 1 har man en rymdfärja utan motorer och med ett lastutrymme som bara är halvfärdigt…

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/instructions.jpg

Instruktionsbok håller en ovanligt låg kvalitet för ett så relativt dyrt set som detta. T.ex. så saknas plocklistor med vilka bitar ett specifikt steg använder sig av.Det brukar mest vara set på runt hundralappen eller lägre som saknar dessa plocklistor. Och modellen är ändå så pass stor att det är lätt att missa bitar. Särskillt i steg som adderar bitar både fram och bak. Och det händer ett par gånger att jag missar.

Dessutom saknas den där symbolen som talar om att här skall det appliceras dekaler första gången som det skall göras. Nu är de dock ändå så pass stora att det är svårt att missa. Men ändå…

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/satelit.jpg

Först ut att byggas är denna enkla lilla satelit. Trots sin enkelhet så är den dock något snyggare än sateliten i 3366 Satelite Launch Platform.

Sedan så är det förstås dags att bygga rymdfärjan.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/build1.jpg

Redan efter ett par steg så syns det att detta handlar om något slags flygfordon. Som om man inte redan visste det. 😉 Notera även detaljen med kaffekoppen i cockpiten. Även astronauter behöver sin dagliga koffeinfix.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/build3.jpg

Så här ser färjan ut efter det att man är klar med påse 1. Inte mycket till rymdfärja än så länge. Notera det färggranna lastutrymmet. Och än mer färggrant skall det bli…

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/build4.jpg

Så har vi kommit en bit längre och modellen är inte så långt ifrån att vara klar. Här kan man även se fördelen med den nya 2×2 gångjärnsplattan. de svarta 1×12 plattorna låser fast gångjärnsplattorna och hade man använt de gamla 1×2 gångjärnen som jag trodde att man använt så skulle detta tvinga upp dessa kanter en platta till.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/Build/build5.jpg

Och snipp snapp snut så var instruktionsboken slut och rymdfärjan  färdigbyggd.

 

Modellen

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/front.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/side.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/back.jpg

Modellen är utan tvekan rätt trogen orginalet. NASAs numera pensionerade rymdfärjor. Och det är lätt att förstå varför de valt att använda den stora nosbiten. Den är som gjord för rymdfärjor. Bara synd att den inte går att använda till så mycket mer än just flygplans-/helikopter- nosar.

 

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/underside.jpg

Ja, undersidan är precis sådär platt och tom som man kan förvänta sig av en officiell modell.

https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/rear.jpg
https://i0.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/hole.jpg
https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/hollow.jpghttps://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/hollow_back.jpg

Det enda klagomålet kring modellens design är akterpartiet, bakom dess lastutrymmet. Problemet jag har med denna del är alla vinklar och håligheter. Man tycker att det hela skulle gå att lösa på ett bättre sätt utan att det skulle ha blivit så mycket dyrare.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/hatch_open.jpg

Lastutrymmet öppnas precis som på orginalet och utrymmet däri utnytjas effektivt. Här ryms satelit, kranen för att lyfta i/ur sateliten samt astronautens rymddräkt.

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/picking_up_satelite.jpg

Som synes så klarar kranen faktiskt av att sköta hela i-/ur-lyftandet utan minsta ”fuskhjälp”.

https://i1.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/cargobay.jpg

Det tomma lastutrymmet bjuder, som sagt, på en hel del färg. 1×2 tilen i transblack är en hållare för astronautens rymddräkt. 

 

Summering

https://i2.wp.com/www.brickshelf.com/gallery/mirandir/Recensioner/3367/model/fulljpg.jpg

Det finns väl knappast någon pojke i 5-12 års ålder som inte någon gång drömt om att bli astronaut. För dem så är 3367 Space Shuttle perfekt. För trots en del skavanker så är den trots allt rätt trogen det ikoniska orginal som, på grund av sina flygegenskaper, brukade kallas ”den flygande tegelstenen”.

Konstruktionen är sedvanligt solid och hållbar. Det finns inga bitar som envisas med att ramla av. Dock var det lite synd att instruktionsboken var av den enklare typen.

Trots att settet bara innehåller en handfull stora bitar så är priset relativt högt. Settets rekomenderade pris på 349 kronor ger dig blott 230 bitar. Med andra ord: 1,51 Kr per bit. Och då är de allra flesta av bitarna standardklossar eller plattor. En tanke är förståss att det är de stora bitarna som drar upp priset. Men fjolårets 3181 Passenger Plane använder sig av samma bitar men är ändå drygt 20 öre billigare per bit. Så jag misstänker att det döljer sig en licensavgift i priset.

 

Bra

 • Innehåller en del användbara bitar
 • Trogen orginalet

Dåligt

 • Innehåller en del inte fullt så användbara bitar
 • Dyrt per bit
 • instruktionsbok av lägre kvalitet
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Recension: 3367 Space Shuttle

 1. SuperMario skriver:

  Lastutrymmet känns onödigt trångt. Trist!Jag trodde de skulle använda ‘Hinge Tile 1 x 4 Locking Dual 1 Fingers on Top’ (http://www.bricklink.com/catalogItem.asp?P=44822) för att fästa luckorna på. Det har blivit rätt så fult nu med hålen i de yttersta luckorna. Också färgkombinationen känns inte riktigt genomtänkt. Det är onödigt med alla röda bitar.Ok set, men det krävs modifieringar för att få det snyggt.

  • Johan skriver:

   Tippar på att anledningen till att man inte använde dem är att de har en osviklig förmåga att ramla av i tid och otid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s