Recension 3315 Olivia’s House

Så har det väldigt kontroversiella temat Friends kommit till Sverige. Ända sedan temat presenterades i media för några månader sedan så har puttrat i bloggosfären. Stundtals har det varit snudd på bloggbävning. Temat har beskyllts för allt från att befästa könsroller genom sina stereotypa tjejighet till att vara för lite bygg.

Och nu när temat äntligen är här så skall vi kolla hur pass rätt kritikerna har. Är temat brutalstereotypt tjejigt? Är det knapert med bygg? Det har blivit dags för en recension av första releasens största set: 3315 Olivia’s House.

Låda & Innehåll:

Lådan sticker ut i Legohyllorna. Inte bara på grund utav den lila färgen utan även lådans form skiljer sig. Två av framsidans kanter är intryckta vilket får hela framsidan att bukta utåt.

I övrigt så skiljer inte lådan sig så särskillt mycket från andra lego set. Framsidan visar en bild på settet medans baksidan visar settets features.

Inuti lådan finner vi åtta påsar med lego (sju numrerade 1-7 och en onumrerad), två instruktionsböcker och en större DSS (Dreaded Sticker Sheet).

På tal om DSS så här är den. Dekalerna är av den glänsande, reflekterande, typen då två av dem används till speglar.

Intressanta bitar

Nya teman brukar i princip alltid komma med nya bitar eller gamla bitar i nya färger. Och Friends är inget undantag utan tvärtom. Detta set kommer med en löjligt lång lista med intressanta bitar…

Den senaste tiden har Lego mer och mer frångått de klassiska tunna basplattorna till förmån för plattor av normal tjocklek. Settet kommer med två av de nya plattorna i storlek 16×16 pluppar som följt i denna trends kölvatten. Ena plattan är vit och den andra är beige. Bägge dessa plattor är än så länge unika för just detta set.

En annan ny, stor, platta som man får med är den med dimensionen 8×16 pluppar. Dels 3 rosa som än så länge bara finns i detta set och 3187 Butterfly Beuty Shop och dels 3 st. i en lite ljusare nyans av grönt (Bricklink-färgen Bright Green) som kommit i tre andra set förutom detta.

Dessa rosa plattor är unika för detta set.

Så är även denna runda ljusblå platta. Detta är det enda settet som kommit med denna bit i den här nyansen (Bright Light Blue enligt Bricklink).

Även om settet kommer med en fet DSS så återfinns här en 1×1 kloss med mjölkpaketstryck. Denna bit kommer i totalt tre set. Samtliga i Friends temat.

Rosa ”ostbitar” är nytt för temat och kommer i sju av temats set.

Ytterligare två gamla bitar i en ny färg unik för detta set.

Den runda 2×2 klossen har aldrig tidigare kommit i mörklila. Av vad vi sett hitills av så följer denna bit med i tre andra av årets set förutom detta. 3315 Olivia’s House innehåller en enda.

Alla dessa bitar förutom boken är till färgen unika antingen för temat Friends eller detta set. Boken har kommit i 9 andra set men senast var för tre år sedan i ett svampbob-set.

Detta är på ingalunda vis en ny bit. Den såg dagens ljus redan 1978 men det är först i detta set som den kommer i gult.

Byrå-bitar i lime är nytt för i år. Förutom i detta set följer de med i ett annat friends set och i ett NinjaGo set. Ett par av de medföljande lådorna är rosa vilket är nytt för Friends-temat.

Fyra vardera av dessa nya bitar (tre blommor, en nyckelpiga och en fjäril) kommer packade i en egen liten påse. Inventarielistan i slutet av den andra instruktionsboken listar alla de tjugo bitarna som en bit.

Även dessa bitar kommer förpackade i en påse för sig och listas som en enda bit i inventarielistan. Knivar, gafflar, tallrikar och muffinsformarna kommer det tre vardera av. Övriga bitar kommer det en av.

Om gaffeln finns det bara en sak att säga: ÄNTLIGEN. 🙂

Parasollen lanserades redan för 19 år sedan i den tidens tjejtema Paradisia. Men det här settet är första, och hitills enda, gången som den kommer i denna transparanta färg.

Jag antar att anledningen till att detta nya modifierade styre existerar är att de nya friendsfigurerna (”minidolls”) inte kan vrida på händerna. Biten är hur som helst unik för Friends än så länge.

Här är en ny sluttande bit som lanserades förra året. Men det är först nu som den kommer i beige. Biten återfinns i beige i bara två andra set.

Dessa två sluttande bitar har inte kommit i den här färgen tidigare. Det är unikt för detta set. Saknas på bilden gör en 1×2 sluttande bit i samma färg som även den är unik för detta set.

Vad vore väl ett tema som riktar sig mot tjejer utan söta små djur och Sriends kommer självklart med ett knippe nya sådana. En av dessa är den här vita katten som är unik för detta set.

Sist men inte minst så har vi en liten ljusblå handväska som är unik för detta set. Tyvärr har jag ingen bild på den. 😦

Ja där har ni det. Hela 41 nya, ovanliga eller rent av unika bitar. Jag tror bestämt att det är, med god marginal, ett nytt rekord för en recension här på Legobloggen.

Minidolls

En av de saker med detta tema som diskuterats allra mest är de nya figurerna kallat ”Minidolls”. Det har blivit dags att ta en titt på de tre som följer med 3315 Olivia’s House.

Precis som vanliga minifigs så består minidolls av fyra bitar. Ben, kropp, huvud och hår. Halsen är smalare än på minifigs och tyvärr så skiljer sig kopplingen mellan kropp och ben från allt annat i legoväg.

Figurernas kroppar och ben kommer förpackade i egna små påsar medans huvuden och hår ligger löst i påsen med bitar.

Minidolls är aningens längre än vanliga minifigs vilket kommer sig att de är betydligt mer proportionerliga. Tyvärr så går händer inte att rotera vilket antagligen beror på de smala armarna. En annan tråkig sak är att bägge benen är en bit så figurerna kan bara sitta eller stå.

Sedan det stod klart att temat inte skulle komma med minifigs så har det stora frågetecknet varit huruvida åtminstone håret skulle gå att använda till minifigurer. Och så som framgår av bilderna här ovan så är håren och andra huvudbonader kompatibla även om det i vissa fall inte är fullt så snyggt…

Den enda av temats huvudkaraktärer som följer med är Olivia. Klädd i lila kjol och rosa topp med hjärtan på. Hårbiten är ny och tillverkad i ett mjukare, lite gummiaktigt, material. Håret har hål uppepå och på höger sida där man kan fästa de nya blommorna, rosetter och solglasögon.

Den andra kvinnliga karaktären är Olivias mamma, Anna, klädd i rött och svart. Även Anna har en ny hårbit tillverkad i samma material som Olivias hår. Och även denna hårbit har hål upptill och på höger sida.

Settet kommer med temats hittills ända manliga figur: Olivias pappa A.k.a Peter. Figuren är klädd i vit skjorta och mörkblå byxor. Huvudet har försetts med skäggstubb för att inte förväxlas med de båda kvinliga huvudena. Håret är ett vanligt förekommande minifig hår även om det visst är unikt för detta set i denna bruna färg.

Det framgår kanske inte så tydligt av bilderna här ovan men Skulpteringen av kroppen gör att man får intrycket av att han står och bröstar upp sig som värsta strandraggaren…

Bygge

Som jag nämnde ovan så är en av alla saker som temat kritiserats för att det skulle vara lite bygg. Och jag kan bara säga att det är helt fel! Visst det är inte lika mycket byggsom Creator då man rationaliserat bort en hel del av väggbygget med stora bitar men det är helt klart jämförbart med Lego City för det som rationaliserats bort i exteriören får vi tillbaka med interiören. Och jag har faktiskt kul när jag bygger. Det är aldrig tråkigt även om det vid något tillfälle är så kulört att ögonen blöder.

Om inte de rosa detaljerna i huset skvallrar om den tilltänkta målgruppen så gör de bägge instruktionsböckerna det. Sidorna har en mörkrosa ton och den skrikande pojken på baksidan (”Win-sidan”) har ersatts av en inte fullt lika hysterisk flicka. I övrigt håller instruktionsböckerna samma klass som vanligt. Lätt att följa med plocklistor för varje steg utan att för den sakens skull vara fördummat.

Modellen

Huset må kanske inte vara det snyggaste eller sötaste att komma från Billunds designers men det är fullt inrett och sprängfyllt med lekvärde.

På nedervåningen återfinns ett vardagsrum med fåtölj, soffa och en platt-TV och ett kök med spis, kylskåp, diskho, mixer m.m.

På övervåningen återfinnes ett badrum med toalett, handfat och en dushkabin finurligt konstruerad med bitar som i normalfallet används till garageportar. Det andra rummet är Olivias sovrum med ett skrivbord med spegel, en säng och ett nattduksbord. I nattduksbordet finns en dagbok. (Finns någon som fortfarande skriver dagbok?)

Längst upp finns en liten takterrass med en solstol och parasoll.

Som synes är huset modulärt vilket även verkar vara en återkommande feature i temats större set som veterinärkliniken och till viss del även Cafét. De olika rummen går att flytta om efter eget huvud vilket förstås ökar settets lekvärde än mer. Även gräsmattan är i två separata delar och går att flytta om och jag får för mig att de även går att arrangera tillsammans med andra set i serien.

Här nedan visar jag ett par exempel på hur man kan arrangera om huset.

Sammanfattning

Ja, de som kritiserar temat för att vara förenklade och innehålla lite bygg kan gå och slänga sig i väggen eller nått för här finns massor med bygg. Settet innehåller 730 bitar och riktpriset på 799 kr ger ett pris per bit på strax över en krona. Ett per-bit-pris som är väl jämförbart med City. Och det återspeglar sig i bygget som även det är jämförbart med city och andra teman bortsett från Creator och Technich. Däremot slår settet många andra set på fingrarna på en punkt och det är lekvärdet!

Minidolls må kanske inte ha potential att uppnå samma ikonstatus som minifiguren men de är välgjorda och söta och kommer garanterat att få många flickhjärtan att smälta.

För

 • Mycket nya bitar
 • Modulärt
 • Mycket lekvärde
 • Gafflar!

Emot

 • DSS
 • Hade nog ändå hellre haft minifigurer
Annonser
Det här inlägget postades i Friends, recensioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Recension 3315 Olivia’s House

 1. Tobbe Arnesson skriver:

  I det här fallet ser jag ändå DSS som en fördel, det hade blivit lite väl specificerade bitar om det varit tryck istället.

  En av aspekterna med Friends lär vara att man inte ska behöva bygga färdigt innan man börjar rollspela, hur upplevde du att det funkar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s